finanszírozás

2018.10.05. 14:31

Stagnál a hazai lakossági folyószámlakölcsönök piaca

Többször használják a hitelkártyákat a háztartások.

K&H bank, bankfiók Fotó: Kallus György

Egyre kevesebb folyószámlahitel-szerződést kötnek a háztartások, miközben a kimutatott állomány stagnál. A hitelkártyáknál viszont azzal együtt nőtt a kamatozó követelések új szerződéseinek összege az első nyolc hónapban, hogy egyre kevesebb van belőlük a piacon.

A lakossági hitelpiac szárnyalása közepette sem mennek túl jól a folyószámlakölcsönök: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikái szerint augusztus végén a háztartási szektornál lévő állomány 371,7 milliárd forintot tett ki, ami 0,7 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A stagnálásként is értékelhető csökkenés önmagában még nem jelentene sokat, ám a statisztikát egyértelműen a háztartási szektorhoz sorolt önálló vállalkozók húzzák fel: a náluk lévő állomány 20,4 százalékkal, 73,1 milliárd forintra emelkedett egy év alatt, miközben a lakossági ügyfelek folyószámlahiteleinek mennyisége 4,7 százalékkal, 298,6 milliárd forintra olvadt az augusztusig számított 12 hónapban.

Ami az új szerződések mennyiségét illeti, azokból összesen 2447,3 milliárd forint értékben kötöttek a háztartások 2018 első nyolc hónapjában, szemben az egy évvel korábbi 2537 milliárddal: ez 3,5 százalékos csökkenés.

Figyelemre méltó azonban, hogy a kamatozó hitelkártya-követeléseknél 2,5 százalékkal, 1024,9 milliárd forintra emelkedett az új szerződések értéke, vagyis a hitelkártyáknál nőtt a kamatmentes időszak végéig fel nem töltött keretek mennyisége.

A hitelkártyáknál egyébként emelkedik a vásárlási forgalom is, legalábbis ez derül ki a jegybank első féléves pénzforgalmi statisztikáiból. Az MNB adatai szerint 2018 első hat hónapjában 345,7 milliárd forint értékben vásároltak a belföldi üzletekben a kártyabirtokosok, mintegy 48,5 millió tranzakció során: előbbi 20,2, utóbbi 22,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A forgalom pedig úgy emelkedett jelentősen, hogy a kibocsátott hitelkártyák száma még kissé csökkent is a június végéig tartó egy év alatt, és alig haladta meg az 1,3 milliót.

A folyószámlahitel-állomány csök­kenéséért feltehetően az árazás okolható: az igénybe vett hitelkeret naponta kamatozik, és annak ellenére, hogy a jegybank által számolt, szerződésekben szereplő, átlagos éves kamat ezeknél a konstrukcióknál is jelentősen csökkent az elmúlt években, még augusztusban is éppen csak 20 százalék alatt járt.

Borítókép: vg.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában