Nem csak ínyenceknek

2018.12.23. 08:00

Elkészült az Aszú- és Pezsgőkiválóságok 2018/2019-es kötete

A december 18-án megjelent kiadványban – a szakmai bírálatok alapján – 15 aszú- és 33 pezsgőkiválóságot ismerhetnek meg az érdeklődők. A kiadvány célja, hogy segítse a vásárlókat az ünnepi italok, az aszúk és a pezsgők kiválasztásában.

Bodrogkeresztúr, 2016. október 12. 1956-os ötputtonyos tokaji aszút töltenek pohárba a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészetben 2016. október 12-én. Az 1956-os emlékév tiszteletére újrapalackoznak 150 tokaji borkülönlegességet a Nemzeti Borvagyon tolcsvai pincéjében található, '56-os évjáratú aszúkból. MTI Fotó: Vajda János

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

Az Országkóstoló sorozat részeként elkészült az aszú- és pezsgőkiválóságok 2018/2019-es kötete – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) portálján.

A most megjelent, sorozatban a harmadik kötet 15 aszú- és 33 pezsgőkiválóságot ismertet. Előbbi kategóriában öt termék a TOP aszúkiválóság, míg hét pezsgő a TOP pezsgőkiválóság címet is kiérdemelte. A kiadvány célja, hogy segítse a vásárlókat az ünnepi italok, az aszúk és a pezsgők kiválasztásában – áll a cikkben.

A kiadványt bemutató sajtótájékoztatón dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy mind a tokaji aszúra, mind a pezsgőre a borászkodás legmagasabb fokaként tekintünk. Mindkét termékkör esetében azonban paradigmaváltásra van szükség:

ne a kivételes pillanatokhoz társítsunk egy-egy különleges italt, hanem épp fordítva, tegye az ital ünneppé a pillanatot, amelyben fogyasztjuk!

Az Országkóstoló épp azt a célt szolgálja, hogy a vásárlók megismerjék e szemléletet, valamint a két kategória minőségi termékeit, ezáltal is segítve a választást.

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából palackozott, ötputtonyos Tokaji Aszú a Nemzeti borkincstár program elindítása alkalmából tartott rendezvényen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván, a Szirmay-Waldbott-kastélyban 2017. november 7-én.
MTI Fotó: Vajda János

Az esemény házigazdájaként Mészáros Kálmán, a Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának vezetője elmondta, hogy az Országkóstoló egészét – a minták összegyűjtésétől a kóstoláson át egészen a kiadvány elkészítéséig – a Nébih borászati szakemberei végezték. A céljuk az volt, hogy a megmérettetés mögött egy hiteles, szakmai alapokon nyugvó bírálati rendszer álljon. Magára a programra ugyanakkor mint márkára tekintenek.

A borász szakma támogatása mellett kulcsfontosságú az is, hogy a fogyasztók keressék, szeressék és higgyenek benne.

A hozzájuk vezető útnak pedig a kiválóságokat bemutató kiadvány az egyik legfőbb eszköze. A verseny szervezése során számos új ötlet is született, melyből a jövőben szeretnének majd minél többet átültetni a gyakorlatba is – idézte Mészáros Kálmánt a Nébih cikke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában