Felmérés

2018.12.17. 18:20

Lenne igény a falusi csokra

A válaszadók 44 százaléka elfogadná, hogy megemelt összegű családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) falun vegyen házat vagy ott építkezzen.

Egy friss felmérésből kiderül: sokakat elgondolkoztatna az úgynevezett falusi csok lehetősége. Mindamellett a kedvezményes lakás­áfa kompenzálását vagy éppen a lakásfelújítások állami támogatását is támogatja a többség – olvasható a Magyar Idők cikkében.

Jóllehet a sajtóban megjelenő cikkek jelentős része – finoman fogalmazva – szkeptikusan áll a Magyar falu programhoz,

egy friss felmérés szerint a válaszadók háromnegyede megfontolná, hogy kistelepülésre költözzön, ha a kormány bejelentése szerint ehhez állami támogatást kapna.

A Társaság a Lakásépítésért és Lakásfelújításért Egyesület (TLE) által működtetett Ígylakunk.hu szakportál kérdőívé­ben a válaszadók 44 százaléka jelezte, hogy elfogadná, további 32 százaléka pedig talán elfogadná azt a lehetőséget, hogy megemelt összegű családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) falun vegyen házat vagy ott építkezzen.

A lehetőségről legutóbb Varga Mihály pénzügyminiszter beszélt, mondván, a kormány azt vizsgálja, hogy a csok speciá­lis szabályokkal hogyan hozhatna javulást a vidéki lakásépítésekben, különösen az ötezer főnél kisebb lélekszámú településeken.

A mintegy kétszáz válaszadó hetven százaléka megtartaná az ötszázalékos lakásáfát, további 16 százaléka talán megtartaná. Mint ismert, a kedvezmény 2019-ig érvényben van, de a november 1-jével bezárólag építési engedéllyel vagy egyszerű bejelentéssel rendelkező lakások építésénél 2023-ig fennáll. A befektetőket és a külföldi vásárlókat is jó helyzetbe hozó kedvezményt a kormányzat más módon kompenzálná.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) javaslata például áfa-visszatérítést tenne lehetővé a készen vett lakások esetén is a saját célra vásárló családoknak.

A felmérésben részt vevők 77 százaléka vélekedett úgy, hogy az államnak pénzügyi eszközökkel is támogatnia kellene azokat a családokat, amelyek magasabb energiahatékonysági fokozatúra korszerűsítik otthonukat vagy ilyen házat építenek.

A jelenleg ilyen célra elérhető kamatmentes hitel felvétele ötből négy embert foglalkoztat. A TLE szerint olyan fejlesztést eredményező támogatási formát kellene támogatni, amely belátható időn belül kitermeli a beruházást.

Ugyanakkor a túlnyomó többség, kilencven százalék támogatja a bárkinek hozzáférhető állami támogatást a lakások korszerűsítéséhez. A lakásfelújításhoz kapcsolódó áfa-visszatérítés lehetővé tételével szintén több mint nyolcvan százalék ért egyet.

A kormány ez ügyben a felújításra igényelhető nagyobb összegű csokra tett ígéretet a kistelepüléseken, de vizsgálja az ÉVOSZ több más szervezet által is támogatott javaslatát, amely legfeljebb hárommillió forintig adó-visszatérítést indítványoz bármilyen lakásfelújítás esetén. A válaszadók kilencven százaléka mindamellett fontosnak tartja, hogy az állam támogassa a lakáscélú megtakarításokat, nyolcvan százaléka szerint szükség lenne lakáscélú kafetériaelemekre, és hetven százalék támogatna valamilyen állami bérlakásprogramot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában