A családban marad?

2019.01.27. 09:50

A vállalkozások 15 százalékát foglalkoztatja az utódlás kérdése

A hazai kis- és középvállalkozások (kkv) 15 százalékát foglalkoztatja az utódlás kérdése, és ebből csupán 7 százaléknál zajlik már a folyamat – derül ki a Budapest Bank 500 cégvezető megkérdezésével végzett kutatásából.

Forrás: Shutterstock

A felmérést ismertető közleményben felidézték, a kkv-k jelentős részét a rendszerváltás utáni években, azaz 20-25 éve alapították, így a vezetők elérték, vagy hamarosan elérik a nyugdíjkorhatárt.

Az átlagosan 10-49 főt foglalkoztató, nettó 200 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkező kkv-k körében alacsony az utódlásra irányuló folyamatok elterjedtsége. A 100 százalékban családi tulajdonban lévő vállalkozások mintegy 30 százalékánál van napirenden a kérdés, 17 százalékánál már megkezdték az utódlás folyamatát.

Az utódláson már gondolkodó cégvezetők háromnegyede családon belül tervezi átadni az irányítást, egy szűkebb réteg jelenlegi munkatársra bízná ezt visszavonulását követően.

Váczi Dávid, a Budapest Bank termékértékesítés-támogatási vezetője a közleményben kiemelte, tapasztalatuk szerint, ha van is kiszemelt utód a családban, gyakran előfordul, hogy ő másképp tervezi a saját jövőjét, ezért érdemes más lehetőségeket is fontolóra venni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában