Gazdasági kapcsolatok

2019.02.06. 08:57

Az amerikai cégek elégedettek a magyar üzleti és beruházási környezettel

A nálunk befektető tengerentúli vállalatok azon túlmenően, hogy tovább kívánják bővíteni és modernizálni magyarországi beruházásaikat, kapacitásaikat, növelni tervezik ezeken belül a kutatás-fejlesztés arányát – mondta Szijjártó Péter.

Washington, 2019. február 6. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Karan Bhatia, a Google kormányzati kapcsolatokért felelõs elnökhelyettese Washingtonban 2019. február 5-én. MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

Forrás: MTI / KKM

Fotó: Mitko Sztojcsev

A külgazdasági és külügyminiszter magyar Washingtonban tárgyalt 16 amerikai nagyvállalat – köztük a General Electric, a Google, az ExxonMobil és az AT and T. – vezetőjével. A miniszter közölte: kifejezetten pozitívan értékelik a józan észre alapozott gazdaságpolitikai döntéseket, elsősorban az alacsony adókat.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy az amerikai-magyar kapcsolatok fontos pillérei az amerikai beruházó cégek, amelyek a második legnagyobb beruházói közösséget jelentik Magyarországon.

Immár 1700 amerikai vállalat 105 ezer embernek ad munkát Magyarországon

- mondta a miniszter. Hozzátette, hogy az amerikai vállalatokkal az együttműködés rendkívül fontos a magyar gazdaság korszakváltása szempontjából, amikor fejlesztésorientált időszakba lép a magyar gazdaság.

Szijjártó Péter megbeszélésein biztosította az amerikai cégeket arról, hogy jól döntenek, amikor Magyarországra jönnek, tekintettel arra, hogy

Közép-Európa az európai növekedés motorjává vált, amit bizonyít, hogy tavaly a visegrádi országok és Németország kereskedelmi forgalma 73 százalékkal meghaladta a német-francia kereskedelmi forgalmat,

és 80 százalékkal a német-amerikait.

További előny, hogy magyar beruházásaik nyomán az amerikai cégek globális versenyképessége is erősödik, mivel magyarországi termelésük döntő többségét – magyar szemszögből – exportra, azaz a világpiacra szánják, és értékesíteni is tudják – közölte a miniszter.

Mindez hozzájárul ahhoz, hogy

Magyarország ugyan a 92. lakosainak számát tekintve a világ országainak sorában, ám a 34. legjelentősebb exportőr,

ami a magyar gazdasági növekedés 4 százalék fölötti szinten tartásához nagy mértékben hozzájárul – mondta Szijjártó Péter.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Karan Bhatia, a Google kormányzati kapcsolatokért felelős elnökhelyettese Washingtonban 2019. február 5-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában