reprezentatív felmérés

2019.03.22. 07:04

A vállalatok többsége nem szüntette meg a cafeteria rendszerét

A cégek közel fele a kedvezményes adózású béren kívüli juttatások mellett a magasabb adókulccsal választhatóakat is biztosította dolgozói számára.

A Process Solutions Pénzügyi és Számviteli Szolgáltató közel 50 vállalat bevonásával készített reprezentatív kutatást a cafeteria rendszer január óta hatályos módosításainak hatásairól.

Varga Judit, a PS menedzsere kifejtette: a felmérésben résztvevő vállalatok 89 százaléka nem szüntette meg teljesen a cafeteria rendszerét, ugyanis ha a cégek beépítették volna a bérbe a cafeteria elemeit, akkor számolniuk kellett volna azzal, hogy ez a plusz bérelem minden alapbérhez kötődő juttatás, így például a túlóra kifizetésének is az alapjává válik.

A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezett vállalatok 40 százaléka a kedvezményes adózású béren kívüli juttatások (SZÉP- kártya, valamint a bölcsődei és óvodai szolgáltatások támogatása) mellett a magasabb adókulccsal választhatóakat, például az öngondoskodást segítő elemeket is biztosította dolgozói számára. Az így eljáró cégek több mint 40 százaléka átvállalta a többlet adóteher egy részét vagy egészét.

Hozzátették, hogy a kisvállalkozásokat kevéssé érintette a cafeteria rendszer átalakítása, hiszen a korábbi években sem nyújtottak ilyen jellegű juttatásokat a dolgozók részére.

A kormány tavaly júliusban döntött a cafeteria rendszer átalakításáról, amikor a béren kívüli juttatásoknál érvényes kedvezményes adókulcsot a SZÉP-kártya, illetve a bölcsődei támogatások kivételével megszüntették. A változtatás az idén januárban lépett hatályba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában