Brüsszeli tervek

2019.03.20. 09:26

Drágulnának az élelmiszerek, ha csökkentenék a gazdák támogatását

Jelentősen megdrágulna az élelmiszer, ha a brüsszeli tervek szerint a gazdáknak járó pénzeket a migráció kezelésére csoportosítanák át – mondta a Magyar Nemzetnek Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke.

A lap szerdai számában megjelent interjúban az elnök a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz aláírásgyűjtéséről elmondta: „Mindenkinek tudnia kell, hogyan zajlik a brüsszeli vegykonyhákban a méregkeverés. A tervek közt részletesen szerepel, hogyan akarják csökkenteni a gazdáknak járó normatív támogatásokat és a fejlesztési forrásokat. A kamara és a Magosz ezeknek a terveknek a megakadályozására kezdett aláírásgyűjtésbe, két és fél hét alatt már több mint nyolcvanezren szignálták a petíciót.”

Hozzátette,

a brüsszeli tervek szerint a közös agrárpolitika forrásait jelentősen csökkentenék: a normatív támogatásokat több mint tizenöt százalékkal, míg a vidékfejlesztési forrásokat még radikálisabban, huszonhét százalékkal.

Az elnök úgy vélte, szinte biztos, hogy jelentős áremelésekkel járna a támogatások csökkentése, és a megmaradt pénzekhez is szigorúbb feltételek betartásával lehetne csak hozzáférni.

 

Ezek is érdekelhetik