megújulás

2019.03.07. 12:11

Fogyasztó- és klímabarát lesz az új nemzeti energiastratégia

Kiemelt cél, hogy az energiaszektor hozzájáruljon a fenntartható, minőségi gazdasági növekedéshez – mondta Kaderják Péter, a tárca energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára az Infrastruktúra Szövetség szakmai napján szerdán Budapesten.

A vezetékes infrastruktúrák jövőjéről és fenntartható fejlesztésükről rendezett megbeszélésen az államtitkár hangsúlyozta: az új nemzeti energiastratégia koncepciója szerint

tiszta, okos és megfizethető energiaszolgáltatásokat kell biztosítani a fogyasztóknak.

Ennek eléréséhez négy fő programpontot fogalmaztak meg:

 • a fogyasztók központi szerepét,
 • az energiaellátás biztonságának további erősítését,
 • az energiaszektor klímabarát átalakítását,
 • és gazdaságfejlesztési jelentőségű innovációs lehetőségek kihasználását.
 • Kaderják Péter jelezte: az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) egyrészt a jogszabályok alakításával, másrészt konkrét programok, projektek megvalósításának támogatásával is segíteni szeretné a célok elérését.

  Az államtitkár a fogyasztóközpontúság részleteinél egyebek mellett

  a fenntartható rezsiköltségek biztosítását, a párhuzamosan futó energetikai infrastruktúrák felülvizsgálatát, a takarékos hálózatfejlesztést és -üzemeltetést, valamint az okos energetikai megoldások és a decentralizált termelési lehetőségek alkalmazását

  említette.

 • Az ellátásbiztonság erősítéséről szólva kitért a többi között a hatékonyabb energiafelhasználás ösztönzésére, a megújuló energiaforrások növekvő felhasználására, valamint a régiós áram- és gázpiaci integráció erősítésére.
 • Az energiaszektor klímabarát átalakításánál kiemelte a közlekedés zöldítését, az e-mobilitás támogatását, valamint a nukleáris energia hasznosítását és a szénalapú áramtermelés várható visszaszorítását.
 • Az innovatív technológiák lehetőségeinek feltérképezéséről és előmozdításáról az államtitkár elmondta: hét munkacsoportot alakítottak az Energetikai Innovációs Tanácson belül, várják a szervezet első javaslatait.
 • Az Infrastruktúra Szövetség tavaly nyáron jött létre, tagjai a magyarországi hálózatos infrastruktúrák vezető társaságai az energetika, a víziközmű és a távközlés területéről. A szervezet célja egy üzletileg és környezeti szempontból is fenntartható, az ország versenyképességét elősegítő infrastruktúra-rendszer kialakításának támogatása.

  A szövetség megbízásából a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (Rekk) tanulmányt készített a vezetékes infrastruktúrák nemzetgazdasági súlyáról, a gazdasági teljesítményhez való hozzájárulásukról. A tanulmány főbb megállapításai alapján kiszámíthatóbb és stabilabb szabályozásra, valamint a hálózatos infrastruktúrák közterheinek csökkentésére lenne szükség a hazai eszközállomány elöregedésének megállítása és a digitális átállás gyorsítása érdekében.

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában