1+1 százalék

2019.03.23. 11:52

Közel másfél milliárdot dobtak össze a tehetségeknek az adózók

Tavaly összesen több mint 1,4 milliárd forintnyi egyszázalékos felajánlás érkezett a Nemzeti Tehetség Program (NTP) számára. A kezdeményezést az országgyűlés még 2008 végén indította útjára egy határozattal, amelyben a program időtartamát 20 évben szabták meg.

Forrás: Shutterstock

Az alapvetés annak a felismerése, hogy mivel Magyarország nem bővelkedik ásványkincsekben, az egyik legfontosabb erőforrását a tehetségek jelentik. Az NTP az ő támogatásuk egyik eszköze, amely egyúttal a tehetséggondozást a hivatalos állami program szintjére emelte – emlékeztet összeállításában a Világgazdaság.

Az NTP célja, hogy az állami és civil szféra együttműködésével összehangolják a hazai és uniós források felhasználását a Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken élő fiatalok segítésére.

A program keretében meghirdetett pályázatokra általában a köznevelésben és felsőoktatásban, valamint a tehetséggondozásban részt vevők széles köre nyújthat be támogatási igényt. A pályázatok számos cél mellett a tanulmányi és művészeti versenyeket, a tudományos diákköri műhelymunkát, a felsőoktatási tehetséggondozó konferenciákat, a roma fiatalok tehetségfejlesztését és a hátrányos helyzetű térségekben élő tehetséges fiatalokat karolják fel.

Az NTP súlyát jól mutatja, hogy a védnökei között ott van Zsédenyi Adrienn énekesnő és Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, az ifjú tehetségeket pedig Onodi Henrietta ökológus-hallgató képviseli. Az NTP számos talentum pályája mellett bábáskodik. Törös Luca Bella 11 éves népdalénekes második éve ösztöndíjasa a programnak. Kozsán Balázs 15 éves, a Wado-Kai karate magyar, Európa- és világbajnok sportolója, harmadik éve kap támogatást az NTP-től. Nyíri Anna Eszter a természettudományok és a robotika terén tud felmutatni komoly eredményeket, utóbbival nyolc éve foglalkozik.

Az NTP munkáját idén is finanszírozhatják az állampolgárok, erről május 20-ig, a személyi jövedelemadó éves bevallásának időpontjáig dönthetnek a személyi jövedelemadójuk egy százaléka felajánlásának lehetőségével. Az NTP technikai száma 1823. Az adó 1+1 százalékos felajánlásáról a NAV által közzétett nyomtatványokon lehet rendelkezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában