agrárgépek

2019.04.17. 08:30

A precíziós eszközöket keresik a termelők

Az emberi munkaerő kiváltása is motiválja a beszerzéseket.

Kelemen Zoltán

Budapest, 2019. április 15. Érdeklõdõk az idén elsõ alkalommal április 15-16-án megrendezésre kerülõ Agrár Szakma Sztár Fesztiválon a megnyitója napján a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2019. április 15-én. A rendezvényen a szakmai versenyek döntõjével párhuzamosan bemutatkoznak az agrárszakmák. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az idén is folytatódhat a mezőgéppiac növekedése, amit nem a traktorok és a kombájnok, hanem a már szintén a precíziós technológiákba beépíthető munkagépek húznak – mondta el a Világgazdaságnak Harsányi Zsolt, a Mező­gazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke, az Axiál tulajdonos-ügyvezetője.

A mezőgazdasági gépek forgalma tavaly 15 százalékkal növekedett. Minek köszönhető a bővülés?

Általában az adott esztendő kilátásait nagyrészt az előző év vagy évek gazdálkodásának eredményei határozzák meg. A tavalyi forgalomnövekedésben is nagy szerepe volt annak, hogy a növénytermesztők jó terméseket takaríthattak be, és az árak is emelkedtek a gabonapiacon. Ha javul a jövedelemtermelő képesség, a gazdálkodók szívesebben költenek beruházásokra. Másodsorban az generálta a megemelkedett forgalmat, hogy rendkívül kedvező kamatozású hiteleket kínáltak a bankok. Segítették a gépforgalom emelkedését a támogatások is, hosszú várakozás után tavaly beindultak a Vidékfejlesztési program beruházásai is.

A piac átlagos növekedésénél alacsonyabb mértékben emelkedtek a traktoreladások, a beszerzett új kombájnok értéke pedig csökkent tavaly. Ennek mi az oka?

A precíziós gazdálkodás technológiájában a traktorok és a kombájnok javarészt már rendelkezésre állnak, a megvásárlásuk után a munkagépek következnek, ezekből most már mindenki olyat akar beilleszteni a rendszerébe, amely alkalmas a legkorszerűbb, precíziós munkavégzésre. Korszerű műtrágyaszóróval, vetőgéppel vagy permetezővel javítható a munka minősége és hatékonysága. A permetezők eladása például 31 százalékkal növekedett tavaly.

Európai összehasonlításban Magyarország milyen fejlettségi fokon áll a digitális, precíziós technológiák alkalmazásában? Fel vannak szerelve a gazdálkodók korszerű gépekkel? Munkahatékonyságbeli felzárkózásunknak mennyiben gátja az eszközpark elavultsága?

A jól működő közepes és nagy gazdaságok korszerű eszközökkel dolgoznak, itt nincs lemaradás. E termelői körben a precíziós gazdálkodás első lépésének tekintett automata kormányzás lassan mindenkinél rendelkezésre áll.

Mellettük a kisebb termelők is megjelennek a mezőgéppiacon?

Náluk sok helyen dolgozik még MTZ traktor, egy részük pedig szolgáltatásként, bérmunkát igénybe véve használja a korszerű gépeket.

Borítókép: Érdeklődők az idén első alkalommal április 15-16-án megrendezésre kerülő Agrár Szakma Sztár Fesztiválon a megnyitója napján a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2019. április 15-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában