vendégforgalom

2019.05.15. 11:27

Aranykorát éli a magyar turizmus

Mára már elvárható, hogy a teljes szektor tisztán és átláthatóan, adózottan működjön, a turisztikai forgalomról pedig naprakész adatok álljanak rendelkezésre – szögezi le Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.

Nonszensz, hogy a GDP 11 százalékát adó ágazatról igazából csak becsléseik voltak eddig – mondta el a Világgazdaságnak a vezérigazgató.

Abban nincs vita, hogy szükség van rá, mégis kapott negatív PR-t a hamarosan startoló Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK). Hogy állnak hozzá maguk az érintettek?

Azt látjuk, hogy aki tisztességesen üzemeltet szállodát, az örül neki, hiszen tudja, hogy profitálhat belőle. Ezt segítheti, hogy célzottan tudunk majd a forgalmi és foglalási adatok ismeretében például marketingkampányokat indítani, tudni fogjuk, hol és mikor kell beavatkozni a piacon. Most még a kattintásokat számoljuk, és azt figyeljük, hogy hány percig nézték a videóinkat. Muszáj naprakészen látni a felgyorsult világot, nem elég május közepén megtudni a márciusi forgalmi adatokat a KSH jelentéseiből.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A legkomolyabb ellenérv, hogy nemcsak a vendégforgalom látszik majd, hanem a vendégek is beazonosíthatók lesznek.

Az MTÜ-nek sem joga, sem oka, sem szándéka megállapítani, hogy melyik szállodában név szerint ki lakott, az NTAK-program feltöltőfelületén nincs személyes adatra vonatkozó kérdés. Voltak, akik politikai ügyet próbáltak kreálni ebből, noha ez nem politikai, hanem szakmai ügy, és a szakmán belül nem volt ilyen ellenérzés az NTAK miatt soha. Magyarországon van körülbelül ezeregyszáz szálloda – ezt a számot is pontosan fogjuk tudni a rendszer felállását követően –, amelyeknek most is van valamilyen szoftverük, amivel nyilvántartják a vendégeiket.

A mi szoftverünk egy másik szoftver, nem lesz bent a szállodában, hanem egy interface segítségével összekötik a kettőt, és a szálloda által használt szálláshelykezelő szoftver anonimizált módon, automatikusan küldi a technikai záráskor a napi adatszolgáltatási körbe tartozó vagy eseményvezérelt statisztikai adatokat. Olyan adatokat, amelyeket a szállodák most papíron, havonta, negyedévente küldenek be a KSH-nak. Adatszolgáltatási kötelezettségük pedig eddig is volt a szálláshelyeknek, ebben nincs változás, csak az eddigi, papíralapú gyakorlatot most egy új, digitális adatszolgáltatási rendszer váltja fel.

Számít meglepetésekre?

A szállodák körében kevésbé, de októbertől kötjük be a panziókat, ott már felszínre kerülhetnek érdekes részletek. Amikor kiírtuk a Kisfaludy panziófejlesztési pályázatot, 1100 panzióról tudtunk az országban. Majd a hatvanmillió forintos támogatás lehetőségének hatására megjelent még 400 olyan szálláshely, amely hirtelen panzióként kért működési engedélyt, holott addig is úgy működött. Januárban jön a projekt legizgalmasabb része, amikor a szállodák és panziók után a kempingeket és körülbelül további 41 ezer közösségi és egyéb szálláshelyet is bekötünk a rendszerbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában