Turisztikai ügynökség

2019.05.08. 15:33

Júniusban indul a turisztikai adatközlő rendszer regisztrációja

Az online ntak-rendszer – amely valós időben mutatja majd az országban található összes szálláshely forgalmi adatait – 2020 január elsejétől lesz teljes.

Június elsejétől indul a nemzeti turisztikai adatszolgáltató központ (ntak) rendszerének regisztrációja, az egységes, online adatszolgáltatási rendszert fokozatosan vezetik be a magyarországi szálláshelyeken, jelenleg tesztüzemben működik – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatója a Google turisztikai sajtóbeszélgetésén szerdán Budapesten.

Szabó Áron, az MTÜ szálláshelyekért- és vendéglátásért felelős igazgatója kiemelte: a szálláshelyszolgáltatási szektor digitalizációja elengedhetetlen a turizmus versenyképességének fejlesztéséhez. Az ntak bevezetése támogatja a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia (NTS 2030) céljait, például azt, hogy 2030-ra az ágazat 50 millió vendégéjszakát és 16 százalékos GDP-hozzájárulást érjen el.

Közölte:

a digitalizációban a szállodák jól állnak, viszont az egyéb szálláshelyek, panziók alig 8 százaléka alkalmaz szálláshelykezelő szoftvert.

Az egységes adatszolgáltatást fokozatosan vezetik be a szálláshelyeken, márciusban már elindult az info.ntak.hu oldal – ismertette.

Hozzátette: az online ntak-rendszer – amely valós időben mutatja majd az országban található összes szálláshely forgalmi adatait – 2020 január elsejétől lesz teljes. Addigra a mintegy 44 ezer szálláshelyszolgáltatónak kötelező lesz bevezetni.

Az NTS 2030 célok megvalósulásához digitális turizmusra, mérhető teljesítményre, a szektor fehéredésére van szükség, ezért fejlesztették ki a rendszert.

Példaként említette, hogy Horvátország 2016-ban vezette be az eVisitor rendszert, eredetileg az idegenforgalmi adó bevallására, később azonban már statisztikai célokat szolgált.

Az új rendszerben lesz napi online adatküldés, és eseményvezérelt adatküldés, ez utóbbi a bejelentkezéseket és kijelentkezéseket kezeli. Hozzáféréssel az önkormányzatok, az adóhatóság, a KSH és az MTÜ kutatási igazgatósága rendelkezik majd – mondta.

A turizmust szervezni, fejleszteni akkor lehetséges, ha valós kép áll rendelkezésre arról, hogy mi történik az ágazatban

– összegezte, hozzátéve: a legfontosabb változás az lesz, hogy naprakészen megismerhetőek lesznek a teljes szektorra kiterjedő, valós forgalmi adatok, és ezekről a szálláshelyek is kapnak visszajelzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában