hazahívó börze

2019.06.11. 09:41

A jó fizetés még nem elég a költözéshez

Ágazati hazahívó börzéken mutatják be a magyarországi munkavállalás perspektíváit a külföldön dolgozó építőipari szakembereknek. A kint megkereshető bér 60 százaléka versenyképes ajánlat lehet a hazatérés elősegítésére.

Forrás: MTI

Fotó: Oláh Tibor

A Németországban dolgozó 240 ezer magyar munkavállaló nagyobb része Bajorországban él, és közülük nagyjából 12 ezren lehetnek azok, akik az építőiparban dolgoznak – tájékoztatta a Világgazdaságot az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke, Koji László a müncheni főkonzulátus adatbázisára hivatkozva. A lap a múlt hét végén tartott müncheni Építőipari Hazahívó Börze kapcsán kereste meg a szakembert. Koji László elmondta, hogy a programsorozatot érdekképviseleti innovációnak tekintik, hiszen hasonlóra még senki más nem vállalkozott, ezért is kell a folytatáshoz mindenekelőtt kiértékelni a rendezvény tapasztalatait.

A müncheni magyar főkonzulátus közreműködésével lebonyolított rendezvény hírével a közösségi média révén, célzott hirdetéseken keresztül hatvanezer külföldön dolgozó építőipari szakmunkást és mérnököt értek el, közülük háromezren reagáltak a megkeresésre valamilyen formában. Többségében azok reagáltak aktívan, akik amúgy is gondolkodnak már a hazatérésen. Köztük vannak családalapításra készülő fiatal párok és egy-másfél évtizede kint dolgozó idősebbek egyaránt.

Zsaluzatszerelõk munka közben egy lakópark építésénél
Fotó: Oláh Tibor / MTI

Az érzelmi szál, a honvágy, a hazavágyódás mindannyiukban olyan erős motiváció, amelyre jó eséllyel alapozhatnak a kreatív munkát, megfelelő munkakörülményeket és versenyképes fizetést ígérő vállalatok. Egyértelművé vált az is – tette hozzá Koji László –, hogy a külföldön dolgozók szinte semmit nem tudnak a mai magyarországi építőipari munkakörülményekről, a készülő és átadott projektekről, a különböző cégek referenciáiról.

Borítókép: Betonacél-szerelõk munka közben egy lakópark építésén

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában