Drága a gyümölcs

2019.06.17. 09:09

A tavalyi duplája is lehet a meggy ára idén

A tavalyinak a duplájára is nőhet idén a tavaszi aszályok és a nagy hőmérséklet-ingadozások miatt a meggy ára – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke hétfőn.

Budapest, 2016. június 10. Idénymunkások meggyel teli ládákat pakolnak a Friss Gyümölcs Kft. keceli ültetvényén 2016. június 10-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

Mártonffy Béla az M1 csatornának adott interjújában hozzátette: a bő meggytermés miatt 2018-ban alacsonyak voltak az árak, de egyes területeken idén 30-40, helyenként 50 százalékkal is kevesebb meggy terem.

Idén így 50-60 ezer tonna meggyre lehet számítani, szemben a tavalyi 90-100 ezer tonna körüli országos terméshez képest – emlékeztetett.

Nagy meggytermés esetén a következő évben általában kevesebb terményre lehet számítani, mivel a fáknak szükségük van a pihenésre, de a tavaszi szárazság és a kaotikus időjárás miatt a meggyfák termékenyülése kifejezetten gyenge volt idén – magyarázta, megjegyezve, hogy a termés minőségével nem lesz probléma.

Magyarország meghatározó nagytermelője az Európai Uniónak, a hazai termény 60 százalékát külföldön adják el, a maradék a belföldi meggyfogyasztást teszi ki – mondta Mártonffy Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában