további drágulás

2019.06.17. 11:47

Alig mérséklődik a mezőgazdasági termelői áremelkedés üteme

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint áprilisban 6,6 százalékkal emelkedtek a termelői árak.

Forrás: MTI

Fotós: Bugány János

A növényi termékek áremelkedése áprilisra 6,8 százalékosra szelídült az előző havi 12,1 százalékosról, ám a vágósertések árának hirtelen 16,6 százalékos megugrása miatt az élőállatok felvásárlási ára átlagosan 8,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbiakat, azok után, hogy a múlt év eleje óta a januári 1,9 százalékos emelkedés volt a legnagyobb.

A gabonafélék éves áremelkedése 9,4 százalékos volt áprilisban a márciusi 15,1 százalék után. A búza ára még mindig 17 százalékkal magasabb volt, mint egy éve. Bár márciusban még 30,9 százalékkal állt feljebb, a kukorica ára folytatta év eleje óta tartó esését és 0,4 százalékkal elmaradt a tavaly áprilisitól.

A zöldségfélék áremelkedése a márciusi 43,2 százalékosról 27 százalékosra lassult, az átlag mögött azonban hatalmas kilengések lapulnak meg. A vöröshagyma például áprilisban 125 százalékkal volt drágább, mint egy éve, míg márciusban „csak” 89,3 százaléknál tartott a drágulás.

A sárgarépa áremelkedése a márciusi 53,2 százalékosról 47,6 százaléksora mérséklődött, a paradicsom 8,2 százalékkal került többe a márciusi 29,5 százalék után, az uborka pedig 1 százalékkal olcsóbb lett a tavaly áprilisi áránál, a márciusi 35,9 százalékos éves emelkedés után. A karfiol ára 2,8 százalékkal volt alacsonyabb áprilisban, míg márciusban még 34,7 százalékkal állt a tavalyi ára felett. A fejes saláta ára 20 százalékot esett a márciusi 7,2 százalékos áremelkedés után. A fejes káposzta viszont még 84,5 százalékkal drágább volt, mint tavaly áprilisban, bár márciusban még 129,4 százalékkal volt drágább.

A burgonya drágulása tovább durvult, márciusban az árak már meghaladták a tavalyi dupláját – 103,4 százalékos volt az emelkedés -, amely áprilisra 142,4 százalékosra emelkedett.

Az élőállatok átlagos drágulásához amellett, hogy a sertések felvásárlási ára meglódult – 16,6 százalékkal volt magasabb a tavaly áprilisinál, míg márciusban még 7,1 százalékkal alacsonyabb volt – a vágómarha drágulása is hozzájárult: idén először volt drágább éves összevetésben, áprilisban 1,2 százalékkal drágult, míg márciusban még 2,6 százalékkal olcsóbb volt. A baromfi ára szerény 1,9 százalékkal nőtt egy év alatt.

A tej éves áremelkedése áprilisban 6,3 százalékosra gyorsult a márciusi 3,7 százalékról, a tojás ára a húsvét havában még 2 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál, míg márciusban még 9,3 százalékkal maradt el a magas bázistól, mivel tavaly márciusban volt a húsvét.

Borítókép: betakarítást végző munkagépek dolgoznak a csemegekukorica földön

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában