fejlesztés

2019.07.25. 12:45

A 4iG konzorciuma építheti ki a MÁV és a Volán közös e-jegyrendszerét

Az egységes jegyvásárlás mellett mobilon is elérhető utastájékoztatás is segíti majd a közlekedőket.

A 4iG Nyrt. és a T-Systems Magyarország Zrt. konzorciuma nyerte a KTI Közlekedéstudományi Intézet által Helyközi Közösségi Közlekedési Információs Rendszer (HKIR) kivitelezésére kiírt pályázatot – tette közzé az informatikai vállalat a tőzsde honlapján csütörtökön.

A várhatóan 2020 végére kiépülő országos rendszer nettó 11,15 milliárd forintból valósul meg, amelynek bevezetésétől a fenntartók hatékonyabb és átláthatóbb üzemeltetési körülményeket várnak a közösségi személyszállítás területén.

A projektben összehangolják majd a helyközi közösségi járatok – MÁV, Volán – működését és jegyértékesítési rendszerét.

A szolgáltatások versenyképességét valós idejű, interneten és mobiltelefonon is elérhető utastájékoztatás segíti majd.

Az új rendszer az elektronikus jegyértékesítésen túl számos szolgáltatást biztosít, többek között integrált menetrendi rendszert, és elektronikus ügyfélszolgálatot. A helyközi közösségi közlekedés digitalizációja a közlekedéstudományi intézet felügyeletével és koordinációjával valósul meg.

A tájékoztatás szerint a nyertes konzorcium végzi az egységes jegyértékesítési rendszer kialakítását és ahhoz szükséges központi- és háttér-infrastruktúra rendszer beszerzését és komplex kiépítését. Emellett a társaságok feladata a fődiszpécseri és forgalomirányító rendszer, valamint az ügyfélszolgálati és utastájékoztató központ kialakítása, 25 érintőképernyős és vandál-biztos kültéri jegykiadó automata rendszerbe állítása. További 5300 autóbuszt szerelnek fel jegykiadó és jegyellenőrzési funkcióval rendelkező fedélzeti számítógéppel (OBU), és a szükséges hardverek, valamint szofterlicencek beszerzése, és szofverfejlesztési szolgáltatások ellátása is a konzorcium feladata – írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában