népszerű fejlesztés

2019.07.02. 13:22

Európa-szerte érdeklődnek a NAV alkoholvizsgáló mobillaborjaiért

A vámhivatal hét mobillaborja iránt több tagállam is érdeklődött, a csehek pedig a magyar minta alapján már üzembe helyezték az első mobillabort – jelentette ki Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár Budapesten az Európai Vámvegyészeti Szemináriumon – közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

Budapest, 2015. április 9. Alkoholvizsgáló mobillaboratórium Budapesten, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Szakértõi Intézetében 2015. április 9-én. Ezen a napon évértékelõ sajtótájékoztatót tartottak az intézet 2014. évi tevékenységérõl. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szakértői Intézete számos feladatot lát el, melyek közül elsőként az államtitkár az üzemanyag és alkoholtermékek vizsgálatára alkalmas úgynevezett mobil ellenőrző laborokat emelte ki.

A hét mobillabort tavaly mintegy négyezer esetben vetették be a pénzügyőrök. A visszaélések kiszűrése így nagyon egyszerű, a helyszínen néhány perc alatt végrehajtható a műszeres vizsgálat

- magyarázta. Hozzátette: az alkoholvizsgáló mobillaboratórium nemcsak az alkoholtartalom meghatározására alkalmas, hanem a denaturálószerek legkisebb mennyiségét is azonnal kimutatja. A NAV ezzel nemcsak a költségvetési bevételeket és a tisztességes vállalkozókat védi, hanem az emberek egészségét is.

Az államtitkár szerint a mobillaboroknak jelentős szerepük van például abban is, hogy régiós összehasonlításban Magyarországon jóval kevesebb a hamisított – denaturált alkoholból, ablakmosóból vagy más magas alkoholtartalmú háztartásvegyipari készítményből készített – szeszes ital.

Az eredmények alapján érthető a nagy nemzetközi érdeklődés a magyar mobillaborok iránt

- szögezte le Izer Norbert. A cseh vámhivatal munkatársai, miután személyesen meggyőződtek arról, hogy a nagyobb ellenőrzési akciók is mennyivel hatékonyabbak ezzel az innovatív eszközzel, már 2017-ben – magyar minta alapján – üzembe helyezték az első mozgólabort Csehországban is – mutatott rá Izer Norbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában