Állami földbirtok-politika

2019.08.09. 17:10

Tíz év alatt 170 milliárd juthat öntözésfejlesztésre

A klímaváltozás klímatudatos gazdálkodást tesz szükségessé.

Évi 17 milliárd forinttal, 2020-tól 2030-ig összesen 170 milliárd forinttal tervezi a kormány támogatni az öntözés fejlesztését – jelentette be az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Hajdúböszörményben, a VIII. Hajdúsági Expo, Európai Traktorhúzó Verseny és Fieszta megnyitója után tartott agrárfórumon.

Farkas Sándor felidézte, hogy 2010 és 2018 között 33 százalékkal nőtt a mezőgazdaság teljesítménye, az agrárexport pedig 49 százalékkal bővült, tavaly már elérte a 8,7 milliárd eurót.

A mezőgazdaságban foglalkoztatottak 215 ezres száma 24 százalékkal volt magasabb 2018-ban, mint 2010-ben. Ez a tendencia nem fog folytatódni, mivel a hatékonyság és a minőségi termelés irányába kell elmozdulni

- fejtette ki az államtitkár.

Duplájára növekedett a nemzeti agrártámogatások összege is az említett időszakban, ami tavaly közel 100 milliárd forint volt.

Az ágazat kihívásai közt említette Farkas Sándor az átlaghőmérséklet emelkedését, ami nem jár együtt a csapadékmennyiség növekedésével. A klímaváltozás negatív hatással lesz az élelmiszer-termelésre, ami klímatudatos gazdálkodást tesz szükségessé

- hangsúlyozta.

Az előrejelzések szerint a Föld lakossága 2050-re 9 milliárd lesz, amiből az következik, hogy az alapvető élelmiszerek duplájára lesz szükség, becslése szerint Magyarország akkor 20-25 millió embert lesz képes ellátni a mostani 15 millió helyett.

Az állami földbirtok-politika sikereként említette Farkas Sándor, hogy a magyar termőföldet megvédték és magyar kézben tartották. Az előző ciklusban megerősítették a hazai kis- és közepes agrárvállalkozásokat a „Földet a gazdáknak!” program keretében.

Az állami földértékesítésnek köszönhetően a magyar földművesek egyharmada, mintegy 30 ezer gazdálkodó szerzett mintegy 200 ezer hektár területet.

A VIII. Hajdúsági Exponak helyszínt adó Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakiskola sportcsarnokában 900 négyzetméteren kamarai standok állnak az érdeklődők rendelkezésére, a szabadban pedig 2000 négyzetméternyi területen a mezőgazdasági gépkiállítók vonultatják fel eszközeiket.

A kézművesek utcáján helyi és hajdúsági iparosok termékeit kóstolhatják és vásárolhatják meg a látogatók.

Péntek délután traktorkarnevál szórakoztatja a közönséget, szombaton pedig a 4 országból – Dániából, Belgiumból, Hollandiából és Olaszországból – érkezett 12 csapat méri össze erejét, illetve versenyez traktorhúzásból.

Vasárnap rendezik meg az iskola tavaly elhunyt igazgatója, Papp István emlékére az amatőr traktorhúzók versenyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában