támogatás

2019.09.30. 07:40

Előfinanszírozással mehetnek nyelvet tanulni a gimnazisták

A jelenleg 9. és 11. évfolyamra járó, nappali tagozatos diákok utazhatnak majd a kéthetes nyelvi kurzusra, négy – angol, német, francia és kínai – nyelvterületen.

Forrás: MTI

Fotó: Marjai János

A jövő év elején már megnyílik az az online felület a Tempus Közalapítványnál, ahol jelentkezni lehet a kéthetes, intenzív nyelvi kurzusokra – mondta a Világgazdaságnak Bartos Mónika, a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos.

A célországok az Egyesült Királyság, Írország, Málta, Franciaország, Németország, Ausztria és Kína. A kínai nyelv specialitása miatt a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium tanulói számára csak meghívásos alapon, szervezett keretek között és csoportosan utazva nyitják meg a lehetőséget.

„A jövő évi költségvetésben 35 milliárd forint van erre betervezve, de ha szükséges, megemelik az összeget”

- tette hozzá Bartos Mónika.

Elmondta, hogy jelenleg az igények előzetes felmérése zajlik, október 10-ig várják az iskolák visszajelzését. November, december környékén megnyílik egy olyan felület, ahol a szülők, a diákok és a tanárok tájékozódhatnak a kínálatról. Eddig 1200 nyelviskolai ajánlás érkezett, közülük 750-nel vették fel a kapcsolatot. Arra számítanak, hogy a fiatalok 80-85 százaléka angol nyelvterületre szeretne majd eljutni.

A diákok utazhatnak majd egyénileg vagy csoportosan is az iskolák vagy a tankerületek szervezésében.

A nyelviskolai csomag díját minden esetben a Tempus utalja át a nyelviskolának. Az utazási költséget a zsebpénzzel együtt a családoknak utalják majd előre.

A program személyenként kétezer eurós ösztöndíjjal kalkulál, de azon dolgoznak, hogy országonként és régiónként súlyozzák a költségeket. Nyolc diákkal mehet egy kísérő tanár, akinek a költségeit szintén fedezi a program.

„A Tempus honlapján egy online felületen kell majd pályázni, a tervek szerint a nyelviskolák közül egy legördülő menüből tudják majd a diákok kiválasztani a leginkább tetszőt. A Tempus csak a diákok jogosultságát vizsgálja majd, a pályázatok elbírálásánál nem a gyorsaság lesz a döntő, aki megfelel a kritériumoknak, az mehet” – mondta a lap hétfői számában megjelent interjúban Bartos Mónika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában