céges hitelek

2019.09.06. 08:01

Két számjegyű volt a bővülés

Stabilan 8 ezer­milliárd forint felett jár a vállalati hitelek állománya Magyarországon, miközben nő az éven túli futamidejű és a forintban nyilvántartott kölcsönök aránya a portfólión belül.

Július végén 8078,4 milliárd forintot ért el a nem pénzügyi vállalatok hitelállománya, ami ugyan minimális mértékben elmaradt az első fél év végitől, ám 13,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – derítette ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból a Világgazdaság.

A jegybank statisztikái szerint tovább emelkedett az éven túli futamidejű – jelentős részben beruházási cé­lú –­­ hitelek aránya a céges hitelportfó­lión belül:

az egy és öt év közötti lejáratú szerződések súlya 27,1-ről 27,5 százalékra, az öt éven túliaké 44,8-ről 45,3 százalékra nőtt a júliusig tartó egy év alatt

- írja a lap.

A devizahitelek aránya ugyanakkor kissé csökkent a vállalati hitelállományon belül: a hetedik hónap végén 41,8 százalékot ért el, szemben az egy évvel korábbi 43,6-del.

Ami az új kihelyezéseket illeti, vegyesen alakultak az első hét havi számok. A szezonálisan igazított, a folyószámlahiteleket nem tartalmazó adatok szerint

az egymillió eurónál kisebb összegű forinthiteleknél 4 százalékkal – 340 milliárd forintra – nőtt a megkötött szerződések összege, ám az egymillió euró felettieknél több mint egyharmadával, 702 milliárdra csökkent.

Az euróhiteleknél ellentétes tendencia érvényesült: a kisebb összegű kölcsönöknél 13,5 százalékkal, 33,2 milliárd forintra csökkent a megkötött szerződések összege, az egymillió eurót meghaladóknál viszont majdnem 39 százalékkal, 487,3 milliárd forintra nőtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában