Földön, vízen, levegőben

2019.09.12. 14:50

Utcahosszal népszerűbb a busz a vasútnál az utasok körében

Az autóbuszos fölény az utasok számát tekintve a leginkább látványosabb, hiszen a jegyvásárlók 76 százaléka ezt a megoldást választotta.

Csökkent a helyi közösségi személyszállítás teljesítménye az idei második negyedévben – olvasható a statisztikai hivatal vonatkozó jelentésében. Az adatokat elemezve a Világgazdaság azt írja:

a helyi személyszállítást igénybe vevő utasok száma (ez összesen 527 millió) 0,6 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.

Az utaskilométerben mért teljesítmény ezzel párhuzamosan alakult, és 0,8 százalékkal maradt el a vizsgált időszakban a tavalyi adatokhoz viszonyítva. Az utasok mintegy háromnegyede egyébként a fővárosban használta a szolgáltatást.

A helyközi személyszállítást belföldön ugyancsak kevesebbszer használták: bár 2019. április–júniusban az utaskilométerben mért teljesítmény (8 milliárd) 2,5 százalékkal nőtt, az utasforgalomban már 1,2 százalékkal (163 millió fővel) csökkent a múlt év második negyedéhez viszonyítva.

Ezen belül a KSH több kategóriát is elkülönített. A belföldi távolsági személyszállításban az utasszám 1,4 százalékkal mérséklődött, az utaskilométerben mért teljesítmény pedig 1,2 százalékkal nőtt. A nemzetközi utasforgalomban 7,8 százalékkal több utast szállítottak, a teljesítmény ezen a soron 4,9 százalékkal növekedett.

A helyközi személyszállítási teljesítmény 45 százaléka autóbuszon, 30 százaléka repülőgépen, 24 százaléka vasúton valósult meg, miközben a belvízi forgalom elenyésző volt.

Az utasok számát tekintve az autóbuszos fölény még látványosabb, hiszen a jegyvásárlók 76 százaléka ezt a megoldást választotta. Vasúton 23 százalékuk, repülőn mindössze 1 százalékuk utazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában