szerepvállalás

2019.11.15. 14:55

A klímaváltozás mérséklése a pénzügyi stabilitás miatt is fontos

A gazdaság és környezet fenntartható fejlődésének érdekében a bankoknak, a pénzügyi intézményeknek olyan termékeket kell kidolgozniuk, amelyek a zöld beruházások elterjedését segítik – jelezte Matolcsy György.

A klímaváltozás hatásainak mérséklése a pénzügyi stabilitás szempontjából is elemi érdek, amelyet a pénzpiaci szereplőknek, a szabályozó és felügyelő intézményeknek saját eszközeikkel is támogatni kell – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke pénteken Budapesten.

A jegybank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által közösen szervezett nemzetközi zöld pénzügyi konferencián az MNB elnöke rámutatott: a környezeti és pénzügyi kockázatok kölcsönhatásban állnak egymással. A gazdaság és környezet fenntartható fejlődésének érdekében a bankoknak, a pénzügyi intézményeknek olyan termékeket kell kidolgozniuk, amelyek a zöld beruházások elterjedését segítik – jelezte Matolcsy György.

A klímaváltozás a mindennapok része, emiatt a klímaváltozás elleni küzdelemben a jegybankoknak is szerepet kell vállalniuk – hangsúlyozta az MNB elnöke.

Irene Heemskerk, a zöld jegybankok hálózatának vezető stratégiai tanácsadója kifejtette: az egyes országok központi bankjainak, pénzügyi felügyeleteinek tisztában kell lenniük azzal, hogy a klímaváltozással kapcsolatos kockázatok később a gazdasági-pénzügyi kockázatok forrásai lehetnek – mondta a szakember.

Kandrács Csaba, az MNB felügyeleti alelnöke jelezte: az MNB-nek fel kell mérnie, mekkora kockázatot jelent a pénzügyi intézmények működésére a klímaváltozás. A jegybanknak a jövőben olyan megoldásokat, pénzügyi termékeket kellene támogatnia, amelyek javítják az energiahatékonyságot és az energiatakarékosságot is – emelte ki az MNB alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában