Magyar Állampapír Plusz

2019.11.28. 14:58

Már több mint 2800 milliárd forintért vettek papírokat

A kamatozása alapján rövid és hosszú távon is ez az egyik legkedvezőbb állampapír jelenleg.

Budapest 20191104 Nyomdai úton előállított Magyar Állampapír Plusz értékesítésének kezdő napja. MÁP+ posta foto:Kallus György/VG

Forrás: Világgazdaság

Fotó: Kallus György

„A júniusban indult Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) értékesített állománya a szerdai adatok szerint elérte a 2845 milliárd forintot” – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton található 5-ös számú postán tartott sajtótájékoztatón, amelynek indításaként maga is vásárolt az állampapírból.

„A Magyar Postán kapható nyomdai változat 25 napja vásárolható, abból már több mint 26 milliárd forint értékben kelt el”

- mondta a tárcavezető a MÁP+ papír alapú változatának megvásárlását követően.

Hozzátette:

ez hat címletben, tízezer forinttól kétmillió forintig vásárolható meg.

A miniszter ismertetése szerint a MÁP+ ötéves futamidejű papír népszerűségének hátterében több tényező áll.

Rendkívül kedvező feltételekkel került kibocsájtásra: a legmagasabb hozamot kínálja, kamatadómentes, egyszerű, átlátható, a féléves kamathozamok bármelyike után, bármelyik periódusban visszaváltható.

Emellett könnyen elérhető: bankfiókokban, kincstári fiókokban, postahivatalokban és újdonságként digitális formátumokban is megvásárolható. A kamatozása alapján pedig rövid és hosszú távon is a legkedvezőbb állampapírok közé tartozik jelenleg – jegyezte meg.

Varga Mihály hozzátette, hogy a keresetek és a bérek növekedése az adók csökkentésével együtt a családok számára már nem csak a fogyasztást, hanem a megtakarítást is lehetővé teszi. „A bizalom töretlen, a magyar családok bíznak ebben a megtakarítási formában, és bíznak a magyar államban. A gazdaságpolitika az elmúlt hónapokban, években kiérdemelte ezt, és joggal fordulnak e felé bizalommal a magyar családok” – fogalmazott a miniszter.

Az új állampapír bevezetésétől a kormány reméli, hogy az állampapírokon keresztül a magyar államadósság finanszírozása sokkal stabilabb lábakra tud állni.

„Az a helyzet, amelyet 2010-ben az ország örökölt, hogy a magyar államadósság háromnegyed része külföldiek kezében volt, ez teljesen megfordult. Mostanra már háromnegyed részben a hazai szereplők finanszírozzák a magyar államadósságot” – fejtette ki Varga Mihály.

A kormány törekszik arra, hogy az államadósság minél kisebb mértékű legyen – emelte ki.

Az elmúlt években a bruttó hazai termék (GDP) 83 százalékáról 68 százalékra mérséklődött az államadósság aránya, a következő években ezt tovább kívánják csökkenteni.

Célul tűzték ki a lakossági állampapír megduplázását, amelynek állománya tavaly 5700 milliárd forint volt, ezt 11 ezer milliárd forintra emelnék – mondta.

Kitért arra is, hogy Baranya megyében kiemelkedően magas az állampapírt vásárlók aránya, azt követi Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megye, Budapest és Csongrád megye.

„A kincstáron keresztül 700 milliárd forint felett vásároltak az elmúlt öt hónapban, ez az értékesítés több mint 25 százalékát tette ki. Az átlagos vásárló 5,8 millió forint értékben vett állampapírt” – ismertette Varga Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában