akár már idén

2020.01.14. 13:00

Több mint száz új villanymozdonyt vásárolhat a MÁV

A MÁV-Start 115 darab modern villanymozdony vásárlására közbeszerzési eljárást indított, eredményes eljárás esetén a szerződés megkötése 2020 végére várható, az első új mozdonyok legkorábban 2022-ben állhatnak forgalomba, a beszerzést a tervek szerint hitelből finanszírozza a vasúttársaság – közölte a társaság kedden.

A felújított pályaszakaszokon az óránként 160 kilométer sebesség elérése érdekében elengedhetetlen a korszerű, nagy sebességű mozdonyok beszerzése, amelyeknek az óránkénti 200 kilométer sebességre kell alkalmasnak lenniük, a belföldi igények kiszolgálása mellett egy részüket nemzetközi vonalakon, például Németországban, Szlovákiában és Szlovéniában közlekedtetnék.

A 90 darab két- és 25 darab három áramrendszerű villamos mozdony és az üzemben tartásukhoz szükséges eszközpark beszerzésével lehetővé válik a 40 éves átlagéletkorú vontató járműállomány megújítása – írja közleményében a MÁV-Start. A közlemény szerint

a vasúttársaság elsősorban az elöregedett 431 sorozatú (a Ganz-féle V43-as), óránként 120 kilométer maximális sebességű villamos mozdonyokat tervezi kiváltani az új, nagy teljesítményű mozdonyokkal.

A 115 darab modern villanymozdonynak köszönhetően jelentősen javul a nemzetközi és a minőségi távolsági, azaz a főváros és a megyeszékhelyek összeköttetését biztosító vasúti közlekedés szolgáltatási színvonala – tájékoztatott a MÁV-Start.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában