Járvány

2020.02.27. 13:48

A karantén nem minősül fizetett távollétnek

A munkajogi szakértő szerint az egészségügyi karantén idejére alapesetben a munkavállalót nem illeti meg díjazás. A munkáltató azonban dönthet úgy, hogy erre a kiesett időre a felek megállapodása alapján munkabért számol.

Lodi, 2020. február 25. Katonák az észak-olaszországi Lodiban felállított ellenörzõpontnál 2020. február 25-én. Olaszországban 228-ra nõtt a tüdõgyulladást okozó új koronavírussal fertõzöttek száma, és eddig legkevesebb hét ember halt bele a betegségbe. MTI/EPA/ANSA/Francesca Brunati

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Francesca Brunati

Viszló László munkajogász elmondta: ugyanakkor

ez egy vis maior helyzet, hiszen a munkavállaló önhibáján kívül nem tud munkába állni.

Ilyenkor a munkáltató dönthet úgy, hogy erre a kiesett időre a felek megállapodása alapján munkabért számol.

Betegszabadság, így táppénz ilyen esetekben nem jöhet szóba, arról a munkáltató nem dönthet, hiszen erre nem jogosult.

Kollektív szerződés (ksz) rendezhetné ezt a kérdést, azonban Viszló László tudomása szerint

még nem készült olyan kollektív szerződés, amely az egészségügyi karantén idejére járó díjazást, munkabérkifizetést rendezi.

A munkajogász közölte: a magyar jogrendszerben nincs az egészségügyi karanténra vonatkozó munkajogi szabály, ez egy új helyzet, amely – véleménye szerint – a későbbiekben szabályozást igényel.

A magyar szállodai karantén költségét az állam állná

„A magyarországi törvényi szabályozás szerint a magyar szállodákban elrendelt karantén költséget az állam viseli – miután vis majornak számít -, és nagy valószínűséggel hasonló a gyakorlat külföldön is, a pluszköltségeket ott sem a vendégnek számlázzák ki” – fogalmazott Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a témával kapcsolatban.

A héten Tenerifén, egy szállodában rendeltek el kéthetes karantént egy fertőzött szállóvendég miatt, a hotelben információk szerint öt magyar utas is van.

A Japán mellett karanténba helyezett hajón pedig egy magyar dolgozó koronavírus tesztje lett pozitív. A Diamond Princess óceánjárót február 5-én vonták vesztegzár alá Jokohamánál, fedélzetén 3700-an tartózkodtak. A karantént február 19-én feloldották, és az emberek többsége február 22-éig elhagyta a hajót, de a személyzet jelentős része ottmaradt. Köztük volt három magyar: egy zenész testvérpár és egy felszolgáló.

A CLB biztosítási alkusz cég korábbi tájékoztatásában arra hívta fel a figyelmet,

ha valaki karanténba kerül külföldön, és van arra biztosítása, számíthat a kórházi napi térítésre, illetve a megfigyelés idején kiesett aktív kereset és a táppénz különbözetének megtérítésére.

Azt is jelezték azonban, hogy a koronavírus okozta aggodalmak miatt lemondott, de már befizetett utakra útlemondási biztosítás megléte esetén sem fizetnek kártérítést a biztosítók.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központhoz bárki fordulhat a koronavírussal kapcsolatos kérdéseivel, a központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. Az elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában