Járvány

2020.03.19. 12:31

A bankok támogatják és felkészültek a hitelfizetési moratóriumra

A pénzintézetek szerint is hatékony megoldás az ügyfelek számára.

Forrás: Shutterstock

A magyar bankrendszer felkészült a rendkívüli helyzetre és az ahhoz kapcsolódó olyan különleges intézkedésekre, mint a hitelfizetési moratórium – mondta a Magyar Bankszövetség (MBSZ) képviselőivel folytatott csütörtöki egyeztetést követően a pénzügyminiszter Budapesten.

Varga Mihály közölte, hogy a szerdán bejelentett hitelfizetési moratórium – mely szerint a magánszemélyek és a vállalkozások 2020. március 17-ig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik – automatikusan életbe lép, így nem szükséges jelezni, ha valaki élni szeretne a lehetőséggel. Az adósoknak akkor kell értesíteniük a pénzintézeteket, ha változatlan rendben, megszakítás nélkül szeretnék folytatni a törlesztést – tette hozzá.

A futamidő a részletfizetési szünet idejével hosszabbodik, vagyis nem kell változatlan futamidő miatt tartani a részletek emelkedésétől. A pénzügyminiszter elmondta azt is, hogy a kormány napi kapcsolatban marad a bankszövetséggel, és egyeztet a kormányrendeletben megjelenő szabályokról, valamint az ahhoz kapcsolódó állásfoglalásokról. Újságírói kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter közölte, hogy a fizetési moratórium a diákhitelekre is vonatkozik. A taxisoknak kedvező könnyítés – mint mondta – nem egyedülálló Európában, hasonló intézkedéseket másutt is bevezettek, válaszul a járványhelyzet miatti keresletcsökkenésre.

A Pénzügyminisztérium MTI-nek megküldött közleménye – idézve Varga Mihály szavait – arra is kitért, hogy érdemes kérni a további folyamatos, eredeti szerződés szerinti fizetés lehetőségét a banktól, ha nem áll fenn indok a törlesztés felfüggesztésére.

A közlemény hangsúlyozza azt is, hogy Varga Mihály kifejtette: áttekintették a pénzügyi szektor helyzetét, a magyar bankrendszer stabil és szilárd, 2019 a pénzintézetek egyik legeredményesebb éve volt az elmúlt évtizedben, többek között ezért is van a szektornak annyi mozgástere, hogy támogatólag tud részt venni a meghozott intézkedésekben.

A Magyar Bankszövetség elnöke azt kérte az ügyfelektől, hogy a szerdán bejelentett intézkedések miatt egyelőre ne keressék föl a bankfiókokat. Becsei András közölte, hogy a szükséges tájékoztatást mindenki időben meg fogja kapni, a hitelintézetek pedig a személyes ügyintézés kiváltására létrehozzák az elektronikus egyeztetés lehetőségeit. A bankszövetség a részletszabályokat még vizsgálja, ám gyors és hatékony intézkedésnek tartja a járványhelyzet következményeinek enyhítésére a hitelfizetések felfüggesztését – tette hozzá.

Támogatják a pénzintézetek a magyar kormány által szerdán bejelentett gazdasági intézkedéseket a hitelek tőke- és kamatfizetésének felfüggesztéséről.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán bejelentette: az év végéig felfüggesztik minden magánszemély és vállalkozás mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét. A kormányfő a facebook-oldalán közzétett videóban a koronavírus-járvány miatt hozott gazdasági, munkahelyvédelmi intézkedéseket ismertette.

Ezek része az is, hogy június 30-ig meghosszabbítják a rövid lejáratú vállalkozási hiteleket. A csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (thm) pedig a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximálják – ismertette a miniszterelnök.

Az OTP Bank közölte, hogy a járvány több szektorban már most komoly negatív hatással van a gazdaságra is. Azt írták, hogy hatékony megoldás a magyar kormány bejelentett intézkedéscsomagja, amely szinte azonnali könnyítéseket tartalmaz a hitellel rendelkező vagy hitelt felvenni szándékozó állampolgárok és vállalatok számára. Ugyan a részletszabályok nem ismertek még, de az OTP Bank támogatja az eddig bejelentett intézkedéseket

Az OTP-csoport kiszámíthatóan működő régiós nagyvállalat, amely jelentős tőkével, likviditási többlettel rendelkezik. A gazdasági kihívások a bank stabil, hatékony és jövedelmező működését nem veszélyeztetik, így a szükséges mértékben a bank hozzájárul a gazdaság és az ügyfelek védelméhez – írták.

Az MKB Bank közölte: folyamatosan értékelik a koronavírus gazdasági következményeivel kapcsolatos hazai és nemzetközi helyzetet. Elkötelezettek abban, hogy támogassák a kormányzati szándék megvalósulását. Együttműködésükkel kívánják segíteni a koronavírus negatív gazdasági következményeinek enyhítésére irányuló közös megoldáskeresést a kormánnyal, az MNB-vel, a Bankszövetséggel és a piaci szereplőkkel.

Az Erste Bank üzleti tervének alakítása során figyelembe veszi, hogy a mostani időszakban többen szorulnak közvetett és közvetlen pénzügyi vagy nem anyagi jellegű támogatásra. A pénzintézet, a Magyar Bankszövetséggel együttműködve, a járvány kezdete óta dolgozik különböző megoldásokon, hogy ügyfeleit segítse.

Az Erste álláspontja szerint a most bejelentett intézkedések a banki ügyfelek fizetőképességének megőrzését segítik, de végrehajtási részleteket csak a jogszabály ismeretében tudnak majd közölni.

Borítókép: illusztráció / shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában