változások

2020.03.09. 20:55

Megújult Magyarország afrikaisertéspestis-mentesítési terve

A terv az afrikai sertéspestis szakértői csoport közreműködésével készült, az új előírásokat az országos főállatorvos határozata tartalmazza.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Rudmer Zwerver

Megújult Magyarország afrikaisertéspestis-mentesítési terve, amely egyebek mellett a kártalanítási eljárásra is több változást tartalmaz – ismerteti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján hétfőn.

Ha egy fertőzött területen úgynevezett másodlagos pozitív esetet igazol a Nébih laboratóriuma, akkor az érintett vadgazdálkodási egység egésze automatikusan szigorúan korlátozott terület (SZKT) besorolásba kerül. Szintén a fertőzött területeket érinti, hogy az itt található vadfarmok vaddisznóállományait fél éven belül fel kell számolni.

A terv arról is rendelkezik, hogy az SZKT-n kívüli területeken a vadásztársaságoknak a 2019/2020-as lezárt vadászati év terítékének 150 százalékát kell teljesíteniük diagnosztikai kilövéssel. Ennek végrehajtása egyúttal a vadgazdálkodási terv teljesítését is jelenti.

Fontos változás, hogy a jövőben, ha egy társaság nem teljesíti a diagnosztikai tervszámot, akkor az állategészségügyi hatóság külső segítséget is igénybe vehet a gyérítés érdekében. A jövőben egyebek között a vaddisznó tetemek kereséséért óradíj nem, a megtaláltak után azonban 30 ezer forint állami kártalanítás jár. A szakemberek egységesítették és egyszerűsítették a vaddisznó testek után járó kártalanítás folyamatát is – tette hozzá a Nébih.

A terv az afrikai sertéspestis szakértői csoport közreműködésével készült, az új előírásokat az országos főállatorvos határozata tartalmazza. A terv célja az asp elleni védekezés hatékonyságának emelése.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában