kivárás

2020.03.28. 08:00

Nem vizsgálta Magyarország adósosztályzatát a Moody's

Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást a „Baa3” szintű osztályzatra, sem annak stabil kilátására.

Ezzel befejeződött Magyarország idei hitelminősítői felülvizsgálati sorozatának első szakasza, amelynek mérlege egy pozitívra javított osztályzati kilátás egy másik globális hitelminősítő, a Standard & Poor's részéről.

A Moody's az Európai Unió előírásainak megfelelően előre összeállította az európai államadós-besorolások áttekintésének idei menetrendjét, és a magyar szuverén osztályzat idei első potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki. Péntek éjjel Londonban a cég mindazonáltal közölte, hogy ezúttal nem frissítette a magyar államadós-besorolást. A Moody's legutóbb 2016. november 4-én módosította a magyar osztályzatot a kitűzött időpontban: akkor emelte vissza Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába, az addigi „Ba1”-ről a továbbra is érvényes, stabil kilátású „Baa3”-ra javítva a szuverén magyar besorolást.

Magyarország azóta – a péntekivel együtt – nyolc előre kitűzött felülvizsgálati időpontban szerepelt a Moody's menetrendjében. Ezek közül a cég hét alkalommal nem hajtott végre újabb felülvizsgálatot, egyszer – 2018. november 23-án – az azóta is érvényben tartott „Baa3” szinten megerősítette a magyar államadós-besorolást és az osztályzat stabil kilátását.

A felülvizsgálat nem kötelező a kitűzött időpontokban. Az EU csak annak előzetes beterjesztését írja elő a hitelminősítők számára, hogy tervezett felülvizsgálataikat mikor hajtanák végre az adott évben, de az nem előírás, hogy a kijelölt napokon végre is kell hajtaniuk e vizsgálatokat.

Az elemzők szerint várható volt

A várakozásoknak megfelelően döntött a Moody's, amikor nem foglalkozott Magyarország minősítésével pénteken, hiszen a koronavírus-járvány egyelőre felmérhetetlen következményekkel járhat a világ és egyben a magyar gazdaságra is – mondták az MTI által megkérdezett elemzők.

Nagy valószínűséggel a koronavírus-járvány miatt várható negatív gazdasági hatások, illetve az előrejelzések nagyfokú bizonytalansága miatt halasztotta el a Moody's Investors Service hitelminősítő a pénteki napra kijelölt felülvizsgálatot – fogalmazott Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője.

Miután Magyarország adósbesorolásának felülvizsgálatára ezúttal sem tettek bejelentést, érvényben maradt a Baa3-as osztályzat, stabil kilátással, a következő felülvizsgálati időpont szeptember 25. – tette hozzá.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kifejtette: már régóta magasabb fokozatra kellett volna emelni a hazai adósság besorolását, de a jelenlegi helyzetben nem okozott meglepetést, ennek elmaradása. A koronavírus által okozott globális visszaesés miatt elkerülhetetlen az átmeneti recesszió a hazai gazdaságban is, amit számos érintett ágazat bevételének szinte lenullázódása is alátámaszt. Ennek mértéke, mélysége, hossza, majd a kilábalás meredeksége egyáltalán nem ismert, így a költségvetési és az adósságra vonatkozó hatásait, valamint a kormány várható további gazdaságvédelmi intézkedéseinek költségvetési hatásait sem lehet előre jelezni – mondta az elemző.

Emiatt a leminősítés teljesen indokolatlan lett volna, azonban érthető a kivárás a hitelminősítő részéről – tette hozzá, megjegyezve: így várhatóan akkor minősítik fel az országot, ha a gazdaság nem szenved tartós károkat, és a költségvetés is visszaáll a korábbi fegyelmezett pályára. Azonban egy-két évre is szükség lehet ahhoz, hogy ezt a minősítők értékelni tudják, hiszen az adatok mindig később állnak rendelkezésre – tette hozzá.

A Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője azt emelte ki: a várakozásoknak megfelelő volt a hitelminősítő döntése, bár egy hónapja még azt tartották valószínűnek, hogy a Moody's legalább pozitívra javítja a jelenlegi besorolást, miután a másik két nagy hitelminősítőnél már egy kategóriával magasabb Magyarország besorolása, és a tavalyi év makrogazdasági folyamatai kiemelkedően kedvezőek voltak.

„Ám azóta a világ sokat változott: a koronavírus megjelenése nyomán a piaci bizonytalanság nőtt. A felminősítés eléréséhez szükséges az, hogy a koronavírust az ország gazdasága kis veszteségekkel vészelje át, és a költségvetési hiányt is sikerüljön kordában tartani” – fogalmazott Regős Gábor.

Címkék#moody's

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában