Járvány

2020.04.18. 14:42

NAK: egyszerűsödött az őstermelői ügyintézés

Az őstermelői igazolvány 2020. január elsejére történő visszamenőleges érvényesítésének határideje idén nem március 20-a.

Módosult az őstermelői igazolványok szabályozása, így az idei értékesítési betétlapok a veszélyhelyzetet követően is kérelmezhetők, automatikusan január 1-jéig visszamenőleges hatállyal – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken.

Az agrárkamara közleményében kifejtette, hogy az újonnan megjelent kormányrendelet szerint a hatályos igazolvánnyal rendelkező mezőgazdasági őstermelők esetében az értékesítési betétlap akkor is az adóév első napjától hatályos, ha a betétlapot az őstermelő az adóévben a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kérelmezi.

Ez azt jelenti, hogy az őstermelői igazolvány 2020. január elsejére történő visszamenőleges érvényesítésének határideje idén nem március 20-a. Aki az értékesítési betétlapot e határidő után, legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kérelmezi, annak őstermelői jogviszonya 2020. január elsejére visszamenőleges.

A módosult határidők miatt az őstermelői nyilvántartásban visszamenőlegesen rendezésre kerülnek az érintett gazdálkodók adatai, amelyről a nyilvántartás vezetője, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) automatikusan adatot szolgáltat az adóhatóságnak és az államkincstárnak.

Több mint 269 ezer őstermelő gazdálkodik jelenleg Magyarországon, valamint mellettük mintegy 90 ezer gazdálkodó nem rendezte még a státuszát, azaz nem érvényesítette vagy nem vonatta be őstermelői igazolványát. Ennek oka lehet egyrészt a jelenlegi veszélyhelyzet, de vannak olyan gazdálkodók is, akiknek a folyamatos őstermelői jogviszony fenntartása nem elsődleges, és csak az értékesítési tevékenységük előtt fogják érvényesíteni az igazolványukat – írta a NAK.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában