Járvány

2020.05.22. 09:33

Időbe telik majd a talpra állás a bevásárlóközpontokban

A szigorítások feloldása utáni első napok kereskedelmi adatai bizakodásra adnak okot. Ám az üzletek tizede zárva maradt, a bérlők összetételében pedig átrendeződés következik be.

Budapest, 2020. május 18. Vásárló az Allee bevásárlóközpontban 2020. május 18-án. Budapesten hatályát vesztette a kijárási korlátozás, de életben maradnak egyes védelmi óvintézkedések. Kötelezõ maszkkal, sállal vagy kendõvel eltakarni az arcot az üzletekben is, a 65. életévüket betöltöttek továbbra is csak 9 és 12 óra között vásárolhatnak. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI / Mónus Márton

Fotó: Mónus Márton

A budapesti bevásárlóközpontok látogatószáma a veszélyhelyzet előtti szint mintegy 50 százalékát érte el a kijárási korlátozás fővárosi feloldását követő első napokban, hétfőn, majd kedden is – erről a tagvállalatain keresztül összesen mintegy kétmillió négyzetméteren működő, hat bevásárlóközpontot és 145 hipermarketet képviselő Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) tájékoztatta a Világgazdaságot. Az MBSZ értékelése szerint,

bár a nyitás óta eltelt rövid idő miatt csak kevéssé részletes statisztika áll rendelkezésre, így is nagyon biztatók az adatok.

Már csak azért is, mert a plázaközönség jókora része még ismerkedik a szabályozással, és bizonytalanságot mutat annak kapcsán, hogy egyáltalán látogathatók-e a komplexumok, vagy sem.

A szövetség a vidéki plázáktól kapott visszajelzés szerint arra számít, hogy ezeknél másfél-két hétbe telik, mire a látogatószám visszaáll a korábbi mértékre.

Fotó: KSH, VG-grafika

Az MBSZ kiemelte, hogy különbséget kell tenni a látogatók száma és a kereskedelmi forgalom alakulása között. Az előbbi viszonylag hamar helyrezökkenhet, az utóbbi talpra állása viszont inkább hosszabb távon várható.

Ebben szerepet játszhat az is, hogy bár az üzletek túlnyomó többsége – körülbelül 80-90 százaléka – már közvetlenül a feloldást követően újra kinyitott, az összes bérlő 8-10 százaléka továbbra is zárva tart.

Az érthető, hogy a terasz nélküli belső éttermek és a mozik sem fogadhatnak vendégeket, ám más boltoknál nem tisztázottak az okok. Könnyen lehet, hogy a zárva tartásban közrejátszhatnak a válság miatt fellépő gazdasági problémák, de a hiányzó munkaerő is. Kérdés, hogy átmenetileg vagy véglegesen maradnak-e lehúzva a rolók. Az MBSZ szerint tömeges üresedéstől nem kell tartani, de azzal a forgatókönyvvel már számolnak, hogy a bérlők összetételében változás következhet be.

Ez a folyamat várhatóan az év végéig kikristályosodik

– jegyezték meg.

Borítókép: vásárló a budapesti Allee bevásárlóközpontban 2020. május 18-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában