Járvány

2020.05.06. 17:35

További segítséget kaphatnak a vállalkozások

A kormány összesen 420 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít a gazdaságvédelmi intézkedésekhez a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból – nyilatkozta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Nyregyhza, 2020. mjus 4. Felszolgl ferttlentvel tiszttja egy tterem teraszn az egyik asztalt Nyregyhzn a Dzsa Gyrgy utcban 2020. mjus 4-n. A koronavrus-jrvny miatti korltozsok Budapesten s Pest-megyn kvli rszleges feloldsa rtelmben vidken ismt kinyithattak az ttermek s kvzk teraszai, kerthelyisgei. MTI/Balzs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Varga Mihály az MTI-nek kifejtette: a GINOP éves fejlesztési keretének módosításával

többletforrás juthat egyebek mellett a bértámogatási programra, a vállalatok kapacitásbővítéseinek és beruházásainak támogatására, továbbá kedvezményes vállalati hitelekre is.

A kormány szerdai döntésével a Pénzügyminisztérium végrehajtásában működő GINOP keretében

310 milliárd forint vissza nem térítendő forrást és 110 milliárd forint 0 százalékos hitelt állít az Orbán-terv szolgálatába

- ismertette Varga Mihály.

Mint mondta: a GINOP éves fejlesztési kerete tartalmazza a program aktuális felhívásait és azok keretösszegeit, a módosításával pedig lehetőség van a kormány által elfogadott, és a programba illeszkedő gazdaságvédelmi intézkedések beépítésére, ezek alapján új pályázati felhívásokat meghirdetésére.

A pénzügyminiszter kiemelte, a GINOP így olyan gazdaságvédelmi programokra tud fedezet nyújtani, mint a vállalkozásokat segítő bértámogatás: a 200 milliárd forint összegű program keretében a kieső munkaidőre (maximum 85százalék) eső munkabér 70 százalékát megtéríti az állam a vállalkozások számára. A „kurzarbeit”-hoz hasonlóan a kutató-fejlesztők, mérnökök speciális bértámogatása is megvalósítható a GINOP forrásainak terhére, az ehhez szükséges 30 milliárd forint rendelkezésre áll.

A járványveszély következtében gazdasági nehézségekkel küzdő vállalkozások kapacitásainak újraépítése kulcsfontosságú a gazdaság újraindítása szempontjából – hangsúlyozta a miniszter. Kiemelte, hogy

a vállalkozások termelékenységének és technológiai megújulásának támogatására közel 74 milliárd forintos kerettel készítenek elő felhívásokat.

Ezen felül

digitális készségfejlesztő program indulhat 7 milliárdos kerettel, amely az igények nagyságától függően növelhető, valamint 110 milliárd forint 0 százalékos forgóeszköz hitellel segítik a válságban leginkább érintett ágazatokat az MFB Pontokon keresztül.

Varga Mihály hangsúlyozta: bár a GINOP – hasonlóan valamennyi hazai operatív programhoz – rendkívül előrehaladott állapotban van, a szabad források felmérésével és a program gazdaságvédelmi szempontú újratervezésével jelentős forrásokat szabadított fel a kormány.

Ezt a mozgásteret növelte az elmúlt hónapokban kialakult HUF/EUR árfolyamváltozás is.

Ebben az esetben sem beszélhetünk tehát arról, hogy az Európai Unió a már megítélt kereten felül további forráshoz jutatta volna Magyarországot a koronavírus elleni védekezéssel összefüggésben

- emlékeztetett a pénzügyminiszter.

Borítókép: Felszolgáló fertőtlenítővel tisztítja egy étterem teraszán az egyik asztalt Nyíregyházán a Dózsa György utcában 2020. május 4-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában