aggodalom

2020.06.02. 11:53

Sokan tartanak a bankkártyás és az online fizetéstől

Egy friss felmérés szerint a magyarok többsége inkább személyesen intézné az ügyeit.

Budapest, 2020. március 27. A koronavírus világjárvány idején bankkártyás online fizetés otthonról kényelmesen. A készpénzzel könnyen továbbadható fertõzés csökkentése érdekében a hatóságok és a kereskedelmi egységek is az online fizetést részesítik elõnyben. A kormány március 28 - án 0 órától kijárási korlátozást rendelt el az egész ország területén a személyes kontaktok csökkentése érdekében. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTI / MTVA / Bizományosi

Fotó: Faludi Imre

A veszélyhelyzet előtt sem arattak osztatlan sikert az elektronikus csatornák a banki ügyintézésben – írja a Magyar Nemzet a K&H e-dukáció kutatása alapján, amely szerint a magyarok túlnyomó része ugyan elhiszi, hogy a banki rendszerek kivédik az esetleges kibertámadásokat, mégis sokan tartanak az egyedi visszaélésektől.

A megkérdezettek 54 százaléka tart attól, hogy megbízhatatlan weboldalon keresztül meglopják,

57 százalékuk pedig amiatt aggódik, hogy kártyahasználat vagy pénzfelvétel közben az adatai illetéktelenek kezébe kerülnek.

A 18 éven felüli, magyar internetezők körében végzett, reprezentatív online felmérés szerint a megkérdezettek jelentős része lát veszélyt az internetes vásárlásban.

A legtöbben,

58 százaléknyian attól tartanak, hogy nem érkezik meg az online áruházban vett termék, és a kifizetett pénzt sem tudják visszaszerezni,

47 százalék pedig az e-mailes adathalászat miatt aggódik. A visszaélésektől egyébként leginkább a 60 év felettiek és azok tartanak, akiknek már volt rossz tapasztalatuk.

A kutatás arra is rámutatott, hogy nem feltétlenül bízunk az érintéses bankkártyákban:

tízből hét ügyfél szerint az érintéses fizetésre alkalmas plasztikkal az idegenek sokkal könnyebben vissza tudnak élni.

A világháló-használó magyarok több mint fele szerint a mobiltelefonos érintéses fizetés egyáltalán nem biztonságos, mert az adatok könnyen kiszivároghatnak. A megkérdezettek 59 százaléka szerint biztonságosabb a pénzügyeket személyesen, bankfiókban intézni, mint online. Bár a válaszadók 72 százaléka tisztában van vele, hogy készpénzfelvételi korlátot állíthat be a kártyáján, a kétlépcsős azonosításról csak 41 százalékuk tudja pontosan, hogy mire való.

Talált jelszó, talált pénz

Egymillió forintot találtak a rendőrök annál a bankautomata mellett idegesen ácsorgó 29 éves férfinél, akit igazoltattak május 31-én éjjel. A férfit előállították és gyanúsítottként hallgatták ki. A férfi beismerő vallomást tett, elmondta, hogy a napokban talált egy pénztárcát, amelyben jelszóval együtt volt egy bankkártya. A rendőrség azt tanácsolja, hogy a bankkártya mellett senki ne tartsa felírva a PIN-kódot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában