Járvány

2020.08.30. 14:17

Megtorpedózta a járvány a Hévíz-Balaton Airport forgalmát

Mivel Magyarországot alapvetően biztonságos országnak tartják a környező országokban, a külföldi magángép-tulajdonosok az ősszel is gyakori landolást terveztek a zalai termálháromszög légibázisán.

Sármellék, 2015. június 16. Utasok felszállásra várakoznak a török Freebird Airlines Antalya-Sármellék-Antalya charterjáratán először közlekedő repülőgépe érkezése előtt a sármelléki Hévíz-Balaton Airporton 2015. június 16-án. MTI Fotó: Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Korai még a számvetés, de az már biztos, hogy a 2019-ben elért 200 millió forintos bevételének csak a töredékét termeli idén a repülőtér, mivel a járvány igencsak felülírta a remélt chartergépforgalmat – válaszolta a hét végén a Magyar Nemzet érdeklődésére a sármelléki légibázist üzemeltető Hévíz–Balaton Airport Kft. ügyvezetője annak kapcsán, hogy a kormány bejelentette: szeptember elsejétől – kevés kivétellel – nem léphetnek külföldi állampolgárok hazánk területére, a beutazó turizmus ezzel ideiglenesen leáll.

Benkő Attila azt is elmondta a lapnak, hogy a Covid–19 tavaszi hulláma után a nyár magánrepülőgép-forgalma jóval erősebb volt a múlt évinél, és mivel Magyarországot alapvetően biztonságos országnak tartják a környező országokban, a külföldi magángép-tulajdonosok az ősszel is gyakori landolást terveztek a zalai termálháromszög: Hévíz, Zalakaros, Kehidakustány sármelléki légibázisán.

Az év második fele valóban ígéretesnek tűnt: a Magyar Nemzet június elején írta meg, hogy négy légitársaság öt német városból, Berlinből, Düsseldorfból, Frankfurtból, Hamburgból, Lipcséből és Frankfurtból indít charterjáratokat Sármellékre. Az akkori közlések szerint a reptér tulajdonosa, a hévízi önkormányzat és a légikikötőt üzemeltető cég is élénk turistaforgalomra számított az újranyitás után, illetve a főszezont követően.

Ezzel szemben az eredetileg október közepéig tervezett bőséges forgalom helyet csak a Sundair légitársaság néhány gépe érkezett meg Hévíz–Balaton Airportra.

„Augusztus 12-én Drezdából jött az első járat, és szeptember 9-én és 23-án érkezne egy-egy gép Lipcséből és Erfurtból, ám mivel szeptember 1-jétől korlátozzák a külföldi állampolgárok belépését, lehetséges, hogy a már itt tartózkodó német turistákat autóbusszal kell hazaszállítani” – jegyezte meg Benkő Attila.

A lap kérdésére, hogy a repülőteret érintő, már korábban eldöntött költségcsökkentés folytatódik-e, azt válaszolta: már tavasszal megkezdődtek azok a költségcsökkentő intézkedések, amelyek a reptér legszükségesebb fenntartásához szükséges szempontokat veszik figyelembe, és várható, hogy a racionalizálás folytatódik.

A város magánszálláshely-kiadóit is érintik a koronavírus-járvány megfékezését érintő új intézkedések – jelezte a Magyar Nemzetnek a Hévízi Szobakiadók Közösségének elnöke. Lajkó Ferenc közölte: a pénteki bejelentés óta sorra mondják le a hosszú távra szóló szobafoglalásokat az időskorú cseh és a német vendégek. „Ami azért is elkeserítő, mert ebből a két országból érkezik hévízi gyógyüdülésre a külföldiek több mint fele” – fogalmazott a szobakiadók képviselője.

Borítókép: Utasok felszállásra várakoznak a török Freebird Airlines Antalya-Sármellék-Antalya charterjáratán először közlekedő repülőgépe érkezése előtt a sármelléki Hévíz-Balaton Airporton 2015. június 16-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában