Magyar falu program

2020.10.16. 17:02

Csaknem 1600 civil szervezet nyert forrást

Csaknem 1600 civil szervezet nyert forrást a Magyar falu programon belül működő Falusi civil alapból összesen ötmilliárd forint értékben – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken Budapesten.

Gyopáros Alpár sajtótájékoztatón felidézte:

idén az ötezer lakos alatti településeken működő civil szervezetekkel bővült a program kedvezményezetti köre, amelyek számára tavasszal írtak ki pályázatot.

Tájékoztatása szerint az érintett szervezetek választhattak, hogy hatmillió forintig ingatlanfejlesztésre, ötmillió forintig gépjármű-beszerzésre, szintén kétmillió forintig egyéb eszköz beszerzésére vagy programok, rendezvények megvalósítására pályáznak ugyancsak kétmillió forint erejéig.

A kormányzat ötmilliárd forint értékben támogatja 1572, kistelepülésen működő civil szervezet egy-egy nyertes pályázatát közölte a kormánybiztos.

Mint kiemelte, így

minden második településen található nyertes civil szervezet.

A kormánybiztos szólt arról is, hogy az érintett szervezetek nagyjából ugyanakkora arányban pályáztak az egyes tevékenységek támogatására, a pályázatban vállaltakat 2021 év végéig kell megvalósítaniuk. A nyertes pályázatokat a kormany.hu oldalon teszik közzé pénteken kora délután.

Gyopáros Alpár hangsúlyozta azt is, hogy

az önkormányzatok és az egyházak mellett a falusi civil szervezetek is kulcsszerepet játszanak kistelepülések életében, a közösségi élet motorjai.

A kormány éppen ezért kívánja segíteni pályázati kiírásokkal a tevékenységüket közölte.

Beszámolt arról, hogy a Magyar falu program keretében idén bejelentett 22 pályázati kiírásból már a tizedikben tudtak eredményt hirdetni.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy

a Falusi civil alapnak köszönhetően olyan forrásokhoz is hozzájuthattak a civilek, amelyekhez korábban nem.

A Falusi civil alap nagyon hasznosan egészíti ki a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázati rendszerét hangsúlyozta, majd emlékeztetett: október 12-én írták ki a jövő évi NEA-pályázatokat, amelyekben soha nem látott mennyiségű forrásra, 9,3 milliárd forintra, 2022-ben pedig 10,5 milliárd forintra lehet majd pályázni.

Szalay-Bobrovniczky Vince jelezte, hogy az ötezer fő alatti településeken működő civil szervezetek számára a Falusi civil alap mellett NEA kiírásai is rendelkezésre állnak. A szakmai és működési pályázatok november 11-éig vannak nyitva, november 12-én pedig kiírják az egyszerűsített pályázatokat hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár, aki megjegyezte, hogy utóbbi keretét 200 ezerről 300 ezer forintra emelték.

A helyettes államtitkár utalt arra, hogy

szándékaik szerint a falusi civilek támogatása 2021-ben is folytatódik.

Az országban működő 60 ezer civil szervezetre utalva azt hangoztatta: a magyarországi civil élet kiteljesedik, jó állapotban, függetlenül és szabályszerűen működik, bármit is mondanak Brüsszelből.

Borítókép: Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Magyar falu program keretében működő Falusi civil alap pályázatainak eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. október 16-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában