új munkahelyek

2020.10.15. 14:11

Hatmilliárd forintból bővíti szolnoki üzemét a Béres Gyógyszergyár

Több mint hatmilliárd forintos beruházással bővíti tevékenységét a Béres Gyógyszergyár Zrt. Szolnokon – mondta a pénzügyminiszter csütörtökön a Tisza-parti városban, a vállalat új gyártórészlegének alapkőletételén.

Szolnok, 2020. október 15. Varga Mihály pénzügyminiszter (b) és Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke elhelyezi az idõkapszulát az új beruházás ünnepélyes alapkõletételén a cég szolnoki gyárában 2020. október 15-én. A vállalat több mint 6 milliárd forintos beruházásához a Pénzügyminisztérium Nagyvállalati beruházási támogatási programjában 3 milliárd forintos, vissza nem térítendõ állami támogatást nyert, ezzel 69 új munkahelyet teremt. MTI/Marjai János

Forrás: MTI

Fotó: Marjai János

Varga Mihály ismertette, hogy a beruházáshoz a Pénzügyminisztérium Nagyvállalati beruházási támogatási programjában hárommilliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatást nyert. Hozzátette:

a vállalat a beruházásnak köszönhetőn 69 munkahelyet teremt, és egyes munkafolyamatoknál akár 100 százalékos teljesítménynövekedést érhet el.

A kormány eddig több mint 500 milliárd forinttal támogatta a hazai vállalkozásokat a beruházási programokon keresztül – emlékeztetett. Hangsúlyozta: Magyarország érdeke az, hogy állami és vállalkozói oldalról is folytatódjanak a beruházások, ezek egyszerre védik a munkahelyeket és teremtik meg a gazdasági növekedés alapját.

A járvány törékeny állapotban érte a világgazdaságot, azonban Magyarország helyzete több szempontból kedvezőbb más európai államokénál – mondta a miniszter.

Magyarország erős gazdasági alapokkal rendelkezik, így a gazdaságvédelmi intézkedések érdemben tudtak enyhíteni az első hullám nehézségein

– részletezte, hozzátéve: Magyarország továbbra is kimagasló beruházási rátával rendelkezik. Idén a második negyedévben 27,6 százalék volt a mutató, amely mind európai uniós, mind térségi szinten erősnek számít. Azt tükrözi, hogy a magyar gazdaság szereplői változatlanul bíznak a jövőben, mernek és képesek beruházni – fűzte hozzá. A kormány ennek megfelelően nagy hangsúlyt fektet a fejlesztések ösztönzésére, ezért a beruházások gyorsításáról és támogatásáról tárgyalt kedden a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs is, amely újabb forrásokat rendelt a költségvetésből erre a célra – emlékeztetett Varga Mihály.

A pénzügyminiszter szerint a Béres többszöri fejlesztése azt mutatja, hogy a vállalat otthonra talált Szolnokon.

Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke elmondta: a beruházást a Béres-termékek iránti növekvő piaci kereslet tette szükségessé.

A Béres Gyógyszergyár 2050 négyzetméterrel növeli gyára területét a legkorszerűbb technológia beépítésével, vezérterméke, a Béres Csepp gyártása robottechnológiás gyártósor telepítésével újul meg, továbbá a vállalat termelő- és laboratóriumi eszközöket vásárol, bővíti raktárkapacitását, valamint fejleszti infrastruktúráját – mondta. Mintegy 150-féle készítményük van forgalomban, számos közülük piacvezető, a mostani beruházással pedig megteremtik a lehetőséget termékeik iránt mutatkozó piaci igények hosszú távú, biztonságos kielégítésére – közölte.

Megjegyezte azt is, hogy fő piacuk Magyarország, de ezzel a fejlesztéssel létrehozzák lendületesen bővülő exportpiaci tevékenységük biztos termelési hátterét.

Béres József arról is beszélt, hogy a Béres Részvénytársaság 1989-es megalakulása óta folyamatos fejlesztéseinek eredményeként Magyarország legnagyobb magyar tulajdonban lévő gyógyszergyárává vált.

A vállalat 37 százalékos piaci részesedésével piacvezető a betegségmegelőző és egészségmegőrző készítmények piacán, a Béres Csepp az ország legismertebb immunerősítő készítménye. A vállalat 1995 óta több mint 15 milliárd forintot fordított ingatlanfejlesztésre, gép- és eszközbeszerzésre szolnoki telephelyén. Az ott foglalkoztatottak száma a kezdeti 64-ről 379-re emelkedett, ezzel a Béres Jász-Nagykun-Szolnok megye tizedik legnagyobb magánfoglalkoztatójává vált.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz–KDNP) elmondta: kapcsolódik a város alapstratégiájához a Béres-stratégia: az egészséges életmód és az arra való nevelés. A városban az oktatás magas színvonalú, már több mint egyéves a Debreceni Egyetemmel való együttműködés, és a tervek szerint 2021 szeptemberben elindul az egészségügyi képzés Szolnokon, ami segíti a vállalatot is a munkaerő biztosításában. Szalay Ferenc kitért arra is, hogy a munkanélküliség Szolnokon 6 százalék körüli, Jász-Nagykun-Szolnok megyében mintegy 6–8 százalék, a munkahelyek jelentős részét sikerült megőrizni a városban, a megyében.

Az új épület alapkövét Varga Mihály pénzügyminiszter és Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke helyezte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában