a java még előttünk áll

2020.10.19. 17:24

Matolcsy György: a siker kulcsa a kormányzat és a jegybank közötti együttműködés

A 2020-as évtized pénzügyi sikereinek kulcsa a kettős – a kormányzat és a jegybank közötti – stratégiai szövetség lehet, amelyhez mintát ad a 2010 és 2012 között végrehajtott költségvetési konszolidáció és a 2013 után végrehajtott teljes jegybanki fordulat – írta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Növekedés.hu oldalon hétfőn közölt írásában, amely folytatása az egy héttel korábban megjelent Játsszunk nyerésre! című cikknek.

Matolcsy György kiemelte: 2013 és 2020 között a magyar jegybank és szövetségesei 12 gazdaságtörténeti jelentőségű pénzügyi fordulatot hajtottak végre.

A felsorolt pénzügyi lépések között szerepel egyebek között a jegybanki alapkamat csökkentése négy ciklusban, 7,5 százalékról 0,6 százalékra, a kkv-k hitelállományát masszív növekedési pályára állító Növekedési Hitel Program (NHP), a svájci frank hitelek forintra váltása, az önfinanszírozási program és az inflációs cél elérése.

A 2020-as válságkezelésről a jegybankelnök megjegyezte: az MNB zömében közvetett módon segíti a magyar intézkedéseket. A központi pénzintézet biztosítja a bankrendszer likviditását, kezdeményezte a hitel és törlesztési moratóriumot, erős védelmi vonalat épített a devizatartalékok felemelésével, visszahozta és kibővítette az NHP-t, folyamatosan stabilizálja az állampapírpiacot, és forrással segíti a beruházás-központú növekedési fordulatot – emelte ki. Egyben jelezte, hogy az év végére a jegybanki mérleg a GDP 25 százalékáról 35 százalék közelébe emelkedik.

Míg korábban a mérleg szűkítése vezetett sikerre, ebben az évtizedben a bővítése a megoldás – írta Matolcsy György.

A jegybankelnök úgy fogalmazott, a pénztörténeti jelentőségű fordulatoknak nincs vége, „a java még előttünk áll”.

Az évtized fejlődésének kulcsa, hogy van tér belső, de csak belső eladósodásra – vélekedett Matolcsy György, utalva arra, hogy az MNB GDP-arányos mérlege ma az Európai Központi Bank mérlegének közel a kétharmada.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában