kiemelkedő kereslet

2020.11.15. 09:25

A külföldi befektetők is bíznak a magyar gazdaságban

A bizalmat a hitelminősítők is igazolták: szeptember végén stabilról pozitívra változtatta a magyar államadósság besorolásának kilátását a Moody's.

Rendkívül kedvező kamatozás és kiemelkedő, közel ötszörös kereslet mellett összesen 2,5 milliárd euró értékben bocsátott ki 10 és 30 éves futamidejű devizakötvényeket a Magyar Állam nevében az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) – közölte a Pénzügyminisztérium csütörtökön az MTI-vel.

„Az eredményes tranzakció a külföldi befektetők magyar gazdaságba vetett bizalmát tükrözi” – áll a közleményben.

A 10 éves eurókötvények kamatozása évi 0,5, míg a 30 éves eurókötvények kamata évi 1,5 százalék.

A közlemény szerint a tranzakció több szempontból is kedvező az állam szempontjából. A sikeres tranzakció az államadósság hátralévő átlagos futamidejét javítja, és a válság okozta világgazdasági bizonytalanságokra tekintettel szükséges, hogy az államadósság finanszírozása több lábon álljon.

Magyarország áprilisban 2 milliárd euró értékben bocsátott ki államkötvényeket. Ezt követően az ÁKK június elején 1,5 milliárd euró értékben zöld kötvénnyel is piacra lépett, szeptemberben pedig 500 millió eurónyi jenben denominált államkötvényt adott el – idézték fel a közleményben.

A magyar kormány adósságkezelői céljai változatlanok: az államadósság finanszírozásában továbbra is a belföldi forrásokra helyezi a hangsúlyt, a külföldiek arányát pedig hosszú távon csökkenti – írták.

A mostani tranzakció sikere azt jelzi, hogy a befektetők bizalma töretlen a magyar gazdaság iránt. Ezt a bizalmat a hitelminősítők is igazolták: szeptember végén stabilról pozitívra változtatta a magyar államadósság besorolásának kilátását a Moody's – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában