Átmeneti évek után

2020.11.08. 08:34

A zöldcélok diktálnak a gazdáknak 2023-tól

Komoly mérföldkő az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjével, így a gazdák támogatásával kapcsolatos októberi tanácsi döntés. Ugyanakkor az agrárkifizetéseket alapjaiban meghatározó csomag végleges változatának elfogadása csak 2021-ben várható.

A tagállamoknak a jövő év végéig meg kell hozniuk az elvárások betartásához a nemzeti szintű döntéseket, és be kell nyújtaniuk a 2027-ig szóló KAP-stratégiájukat az uniós szerveknek. Az új KAP elfogadását nem kevés vita kísérte, a tárgyalások jelentős csúszásban vannak. Ezért 2021-ben és 2022-ben átmeneti évek várnak a gazdákra: a pénzek elosztására a jelenlegi szabályokat kell alkalmazni, de már az új költségvetési keret terhére – fogalmazta meg a Magyar Nemzet.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a KAP-változásokról készített összefoglalójában arra emlékeztetett, az agrárium az új, 2027-ig szóló költségvetési ciklusban 356,374 milliárd eurót kap. A környezet- és klímavédelmi célokra az összeg negyven százalékát kell felhasználni.

Magyarország folyó áron 12 milliárd eurót fordíthat a közvetlen támogatásokra, a beruházásokat segítő, vissza nem térítendő támogatásokat is tartalmazó 7,5 milliárd eurós keretből pedig 262,9 millió euró jutna hazánknak.

Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az összefoglaló szerint arra emlékeztetett: a jövőben is a tagországok döntenek a támogatási plafonról, illetve arról, milyen szempontok szerint kell elvonni a pénzeket az egyes termelői köröktől.

A közvetlen támogatások hektárra vetített átlaga a versenyképesség megtartása miatt 2022-re legalább 200, 2027-re pedig legalább 215 euróra nőne. A közvetlen támogatásokat tartalmazó első pillér kifizetésének feltétele lesz a környezeti és klímavédelmi célok elősegítése.

A zöldelőírások betartása jelenleg a gazdáknak járó kifizetések mindössze harminc százalékát érintik, az új szabályok szerint viszont a jövőben csak akkor fizet az unió, ha teljesülnek a célok. A zöldcélokhoz a tagállamoknak kell kötelezettségeket vállalniuk.

Nagy eredmény, hogy a vidékfejlesztést, a gazdák beruházásainak támogatását tartalmazó kettes pillér megmarad. Az agrárium szereplői így a jövőben is pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásokra a fejlesztéseikhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában