pénzpiac

2020.12.20. 11:00

ÁSZ: ösztönözni kell a lakossági állampapír-befektetést

A hazai finanszírozás részarányának növelése pozitívan hat az államadósság lejárati szerkezetéből eredő kockázatok mérséklésére.

Forrás: Shutterstock

A lakossági állampapírvásárlás további ösztönzésére szólítanak fel csütörtökön megjelent legfrissebb elemzésükben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szakértői.

A COVID-19 világjárvány gazdasági hatásainak következtében 2020-ban és 2021-ben várhatóan számottevően emelkedő államadósság biztonságosan finanszírozható lesz, amennyiben a nemzetközi pénzpiacokon fennmarad a pénzbőség – mutatnak rá.

Célszerű azonban felkészülni arra, hogy a világ szinte összes államának nagymértékű eladósodása, és a gazdaság újraindításához szükséges hitelek iránti növekvő kereslet miatt az államadósság finanszírozása megnehezül, a nemzetközi pénzpiacok pedig turbulensebbé és kiszámíthatatlanabbá válnak – figyelmeztetnek az ÁSZ elemzői.

A tapasztalatok szerint a pénzpiaci hullámzásoknak jobban kitettek az úgynevezett feltörekvő piacok, ahová Magyarországot is sorolják, így az ország saját teljesítményétől függetlenül is elszenvedője lenne egy negatív pénzpiaci fordulatnak.

Az ÁSZ elemzői megállapították, hogy 2012 és 2019 között a belföldi és a lakossági állampapír értékesítés növekedésének köszönhetően jelentősen mérséklődött a finanszírozási kockázat.

A jelenlegi helyzetben pedig tere van a lakossági állampapír-befektetés további ösztönzésének – tették hozzá.

Az ÁSZ elemzői arra is felhívják a figyelmet, hogy a hazai finanszírozás részarányának növelése pozitívan hat az államadósság lejárati szerkezetéből eredő kockázatok mérséklésére, a hosszabb lejáratú, magas kamatozású lakossági forint alapú állampapír állomány növekedése ugyanakkor a kamatkiadások növekedését okozza, viszont itt a devizaadóssággal szemben árfolyamkockázatból adódó többletkiadás nincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában