nemzetbiztonsági kérdés

2020.12.01. 10:53

Magyarország előrelépett az energiaellátás diverzifikálásában

Magyarország jelentőset lépett előre az energiaellátása diverzifikálásában – mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, a harmadik Budapest Energy Summit nemzetközi konferenciát megnyitó beszédében.

Szijjártó Péter hozzátette: az energiaellátás kérdése a kelet-közép-európai régióban mindig kritikus ügynek számított, a régió országai számos erőfeszítést tesznek és tettek az energiaellátásuk diverzifikálására. Az energiaellátás nemzetbiztonsági kérdés a régióban.

Az infrastruktúra pedig történelmileg meghatározott, a nyugat-keleti irányú hálózatok sokkal fejlettebbek, mint az észak-déliek, ezzel a kérdéssel foglalkozni kell

- húzta alá.

Kiemelte: a nemzeti energiamix része lesz a cseppfolyósított gáz, januártól elkezd üzemelni Horvátországban Krknél az a terminál, amely cseppfolyósított gázt képes fogadni. Magyarország 2021. január elsejétől évente egymilliárd köbméternyi kapacitást lekötött. Ez tette lehetővé, hogy az első nem orosz forrású, hosszú távú gázellátásról szóló szerződést alá tudták írni a Shellel – mondta, kiemelve: a cseppfolyósított gáz az ország energiabiztonságához jelentősen hozzájárul.

Kitért arra is, hogy a Paks2 beruházás jól halad, a kormány elkötelezett a tiszta, biztonságos, hatékony és modern energiaelőállítás mellett. A kormány visszautasítja azt az álláspontot, amely a nukleáris energiát negatívan diszkriminálja.

A nukleáris energia nélkül lehetetlen elérni a szén-dioxid kibocsátás visszaszorítására vonatkozó célkitűzést

- jelentette ki.

Kifejtette, Magyarország elkötelezett a közös uniós célkitűzések mellett. Az ország a világ azon 21 országa közé tartozik, amelyik növelte a gazdasági teljesítményét, miközben a szén-dioxid kibocsátását csökkentette az elmúlt évtizedben.

A villamosenergia-ellátásban is történt előrelépés: két új szlovák villamosenergia-hálózati összeköttetés (interkonnektor) létesül jövőre, és elindult a végső fázis kivitelezése a Szlovénia és Magyarország közötti interkonnektornál. Ezek a beruházások még jobban egységesítik és hatékonyabbá teszik a régió villamosenergia-piacát – mondta.

Kitért arra is, hogy elkezdték annak az 50 kilométeres csővezetéknek az építését a szerb-magyar határon, amely a déli gázfolyosóhoz, így az azerbajdzsáni, közép-ázsiai gázhoz biztosít hozzáférést, valamint a görög LNG-gázhoz.

Reményét fejezte ki, hogy a magyar energiaellátás diverzifikálása irányába tett lépések nemcsak a régióban, hanem azon túl is pozitív hatást gyakorolnak. Az egyeztetéseknek pedig kiváló terepe a harmadik Budapest Energy Summit nemzetközi konferencia a miniszter szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában