ellenőrzés

2020.12.24. 11:00

Új területeket értékel az ÁSZ 2021 első fél évében

Többek között a fertőző betegségek elleni lakossági védettség, a digitális állam fejlődése, a kutatás-fejlesztési források felhasználása, a helyi önkormányzatok adóztatási tevékenysége témákat is értékeli az Állami Számvevőszék 2021 első fél évében.

Új területeket értékel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2021. első fél évében – közölte a számvevőszék szerdán az MTI-vel, miután benyújtották a 2021. első fél évi ellenőrzési tervet az Országgyűlésnek.

A tájékoztatás szerint az ÁSZ megkezdi a 2020-as zárszámadás ellenőrzését, illetve véleményezi a 2022-es költségvetést.

Kifejtették, folytatódik az önkormányzatok monitoring típusú értékelése, a számvevőszék minden településre eljut, 3197 önkormányzat és 1284 önkormányzati hivatal korrupció elleni védettségét értékeli.

Rámutatnak arra, hogy az ÁSZ törvényben rögzített feladata az állami adóhatóság és a helyi önkormányzatok adóztatási tevékenységének ellenőrzése. E feladatkörében 2021 első fél évében ellenőrzi az önkormányzatok helyi iparűzési adóval kapcsolatos tevékenységét, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kisvállalkozások tételes adójával és a kisvállalati adóval kapcsolatos tevékenységét.

Sor kerül továbbá a szerzői jog rendszerének ellenőrzésére is, egyebek közt értékeli az ÁSZ a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala jogkezelőkkel kapcsolatos feladatellátását, felügyeleti tevékenységét, továbbá a jogkezelők elszámoltathatóságát és átláthatóságát.

A tájékoztatás szerint folytatódik 2021 első fél évében a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzése, ami a jegybank alapfeladatai közé nem tartozó tevékenységeire, gazdálkodására, illetve a központi költségvetéssel összefüggő elszámolások szabályszerűségének értékelésére terjed ki. A Szanálási Alap pénzügyi-számviteli ellenőrzésének folytatásával az ÁSZ hozzájárul a pénzügyi szektorban az intézményi válságkezelésre létrehozott pénzügyi stabilitási védőháló ezen elemének további erősítéséhez.

Az ÁSZ 2021 első fél évében folytatja a környezettudatos tervezésre és az energiafogyasztási címkézésre vonatkozó intézkedések értékelését. A hulladékgazdálkodás ellenőrzésének folytatásával az ÁSZ arra keresi a választ, hogy a hulladékgazdálkodás szabályozási és szervezeti rendszerének kialakítása, működtetése biztosítja-e a közfeladat megfelelő, eredményes ellátását – írják a közleményben.

Kiemelt jelentőségű az ÁSZ ellenőrzési tervében az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos tevékenységek ellenőrzése. Az államháztartás körébe tartozó vagyon kezelésének, a vagyonnal való gazdálkodásnak az ellenőrzését az ÁSZ törvényi előírás alapján, évente elvégzi – ismertetik.

Az ÁSZ közölte, 2021 első fél évében is tovább folytatódnak az utóellenőrzések.

A pártok és pártalapítványok gazdálkodásának ellenőrzését is folytatják, 2021 első fél évében négy párt (Fidesz, KDNP, Kétfarkú Kutyapárt, Momentum Mozgalom) és pártalapítványaik 2018-2019. évekre kiterjedő ellenőrzését végzik el, illetve megkezdődik öt párt (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Párbeszéd) és pártalapítványaik 2019-2020. évekre vonatkozó ellenőrzése a törvényi előírásoknak megfelelő ütemezés alapján – közölte az ÁSZ.

A helyi önkormányzatok ellenőrzése keretében folytatódik a Magyar Államkincstár központi információs rendszerében rendelkezésre álló adatok monitorozása, folyamatban van az összes magyarországi önkormányzat (3197) és önkormányzati hivatal (1284) integritásának, vagyis korrupció elleni védettségének jelen idejű értékelése, valamint a számvevők megkezdik az önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságok és önkormányzati intézmények integritását erősítő értékelést is – tájékoztatott a számvevőszék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában