támogatásra van szükség

2021.01.26. 10:15

Agrárminisztérium: Magyarország azonnali intézkedéseket sürget az uniótól a sertéságazatban

A különböző típusú korlátozó intézkedések csökkentették a belső piaci értékesítési lehetőségeket és szűkítették az exportpiacokat is.

Magyarország sürgős intézkedéseket sürgetett a sertéságazat helyzetének javítására az Európai Unió mezőgazdasági és halászati minisztereinek hétfőn tartott videókonferenciáján. A tanácskozáson tizenhárom tagállam – köztük Magyarország – kérésére kiemelt téma volt a sertéságazat helyzete – tájékoztatta az MTI-t kedden az Agrárminisztérium (AM).

A videókonferencián Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár képviselte Magyarországot, aki hangsúlyozta: a magyar sertéságazatot 2020-ban kettős negatív hatás sújtotta, a Covid–19 pandémia, valamint az afrikai sertéspestis.

A különböző típusú korlátozó intézkedések csökkentették a belső piaci értékesítési lehetőségeket és szűkítették az exportpiacokat is. A sertésárak meredek csökkenésével párhuzamosan a takarmányárak jelentősen növekedtek az elmúlt időszakban, ez a kettős hatás rendkívül nehéz helyzetet teremt a termelők és a feldolgozók számára is – fogalmazott a szaktárca államtitkára a minisztérium közleménye szerint.

Az Agrárminisztérium az elmúlt évben számos ágazatban – így a sertéságazatban is – átmeneti támogatást nyújtott, azonban az árak jelenlegi szintje túl alacsony, sürgős intézkedés hiányában az ágazat komoly bajba kerülhet. Emiatt Feldman Zsolt arra kérte az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul hozza meg a szükséges intézkedéseket.

Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos jelezte, hogy a Bizottság jelenleg nem lát okot konkrét intézkedések meghozatalára, de szorosan nyomon követi a sertéspiaci helyzetet – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában