élénkülés jöhet?

2021.02.07. 09:48

Újabb lendületet kaphat a lakásépítés 2021-ben

Az árak enyhe mérséklődése, a tartósan alacsony kamatkörnyezet, az állami támogatások kibővített rendszere erősen befolyásolhatják a lakáspiac szereplőit.

Debrecen, 2017. január 23. A betonozó tölcsérrel egyszerre 1 köbméter friss betont emelnek az emeleti zsaluzatba a Dóczy Lakópark építésén. A debreceni Hunép Universal cégcsoport saját beruházásban és kivitelezéssel építi a lakóparkot, amiben 224 lakásos három tömbből álló épületegyüttes készül. Szakmai és pénzügyi előrejelzések szerint idén tovább folytatódik az építőipar termelésének, 2016 őszétől tapasztalható növekedése. Az várható, hogy az ágazatot a magánberuházások és a lakásépítés lendíti tovább. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

A tavasz fejleményei – az oltás elérhetősége, a járvány tényleges megfékezése, vagy éppen a hosszabb időre elhúzódó bizonytalanság – erősen befolyásolhatják 2021 lakáspiaci szereplőit – így az ingatlanvilág teljesítményét is – írja az ingatlanbazar.hu.

Árak, hitelfelvétel 2020-ban

Az elmúlt évben egyértelműen a saját célra történő vásárlás jellemezte a piacot, amely hozzájárult ahhoz is, hogy a vidéki városokban, agglomerációs településeken mutatkozott meg leginkább a vásárlási kedv.

Ráadásul az áremelkedés üteme is csökkent. Bár az Otthon Centrum (OC) adatai alapján 2020-ban még szinte mindenütt nőtt az átlagos négyzetméterár, a korábban megszokott dinamika megtört, és néhány városrészben, egyes lakástípusoknál kis csökkenés is megfigyelhető volt (például Budapest belvárosában). A téglalakások négyzetméterára mindössze 2,9 százalékkal haladta meg a 2019-es átlagot országosan, a panellakásoké 6,2-vel, míg a családi házak 9 százalékkal magasabb áron keltek el tavaly, mint az azt megelőző évben.

Az éves árváltozáshoz képest 2020 első és negyedik negyedévének adásvételi adatai alapján a panellakásoknál országos szinten már csupán 1,2 százalékos növekedés volt tapasztalható, míg a téglalakásoknál 1,3. A családi házak árai az év végére az első negyedévhez képest országos átlagban 19,7 százalékkal nőttek. Átlagon felüli volt az áremelkedés a fővárosi agglomerációban, a budai kerületekben és a régióközpontokban is. A kisebb megyei jogú városokban csak néhány százalékkal emelkedtek az árak, sőt valahol csökkenés is volt.

2020-ban a lakáscélú jelzálog-hitelezés nem érezte meg a járványt, és élénkítőleg hatott a babaváró hitel megjelenése is, a személyi kölcsönökben viszont erőteljes volt a visszaesés. A hitelfelvevők új lakás építésére, valamint vásárlására átlagosan így is 14,5 millió forintot, használt lakás vásárlására pedig 11 millió forintot igényeltek.

Mit hozhat 2021?

Az Otthon Centrum Hitel Center a tavalyihoz hasonló évet vár idén is. A lakásárak enyhe mérséklődése, a tartósan alacsony kamatkörnyezet, az állami támogatások kibővített rendszere a lakásépítés újabb lendületéhez is hozzájárulhat.

Tavaly az Otthon Centrum által közvetített lakástranzakciók közel 40 százalékához kapcsolódott valamilyen hitelfelvétel, ami az előző évhez hasonló arány volt. Sőt: a nyári hónapok lakáspiaci csúcsidőszakában ez az arány meghaladta az 50 százalékot.

2021-re óvatos optimizmussal tekintenek a hitelközvetítők. A gazdaság lassulása egyelőre nem érintette a hitelképes lakásvásárló réteget; az összességében csökkenő foglalkoztatás mellett az átlagbérek még nőttek is, ugyanakkor az óvatosság a hitelezők és a hitelfelvevők részéről is érzékelhető.

A hitelpiac talán legkarakteresebb változása az év első felében az állami támogatással rendelkező konstrukciók szerepének növekedése lesz. Az ingatlanvásárlók számára ma már több millió forintos kérdéssé vált, hogy optimálisan tudják-e kombinálni a csok támogatást, a kedvezményes babaváró hitelt, a fix kamatozású támogatott hiteleket és a normál banki piaci kamatozású hiteleket, amelyek prémium ügyfelek esetén jelenleg igazán kedvező alternatívát kínálnak. Egy ilyen piacon felértékelődik a hitelszakértők szerepe: nélkülük nehéz lesz önállóan kiválasztani a legjobb konstrukciót.

Borítókép: A betonozó tölcsérrel egyszerre 1 köbméter friss betont emelnek az emeleti zsaluzatba a Dóczy Lakópark építésén 2017. január 23-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában