Járvány

2021.03.26. 07:58

Közeleg a húsvét, indulnak a nagy bevásárlások

Péntektől országszerte élénkülhetnek a vásárlások a járványügyi korlátozások mellett is.

Budapest, 2020. szeptember 3. Hentespult a hazai elõállítású termékek népszerûsítését célzó Válaszd a hazait! kampányról tartott sajtótájékoztató helyszínén, a fõvárosi Corvin Plaza bevásárlóközpontban található CBA Príma üzletben 2020. szeptember 3-án. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Húsvéthoz közeledve nem egész egy hetük maradt a családoknak arra, hogy az április eleji hosszú hétvége előtt gondoskodjanak a több napra, illetve az ünnepi asztalra szánt alapanyagok beszerzéséről – derül ki Vámos György Magyar Nemzetnek adott friss helyzetjelentéséből. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára rámutatott: habár a hagyománytisztelet meghatározza a magyarok húsvét vagy karácsony előtti fogyasztását, az elmúlt évben a kormány intelmei mentén inkább a fegyelmezett vásárlások terjedtek el.

Miközben az elharapózott járványügyi helyzet már másodszor is elmosni látszik a húsvéti ünnepeket, az élelmiszer-kereskedelemben felkészültek a cégek a rendkívüli működési rendben várható élénkebb vásárlásokra, ami sok helyütt már most is türelmet igényel.

„A húsvét előtti utolsó hétvége kezdődött, és bár jövő csütörtökig mindennap nyitva vannak az üzletek, az élénkebb bolti forgalom mostantól naponta jelentkezhet.

Érdemes előre felkészülni a járványügyi helyzetben szigorú fegyelmezettséget igénylő ünnepi bevásárlásokra”

– figyelmeztetett Vámos György.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára lapunkat emlékeztette: munkaszüneti nap lévén április 2-án,

nagypénteken nem lesznek nyitva az üzletek, másnap, nagyszombaton viszont még adódik egy vásárlási nap a szükséges alapanyag-beszerzésekhez.

Vasárnap és hétfőn húsvétot ünnepelünk, ezért legközelebb a jövő hét utáni héten kedden lehetnek nyitva az áruházak, élelmiszerüzletek – sorolta a főtitkár.

Mint mondta, akadnak majd kivételek: a jövő hétvégén is elérhetők lesznek például a benzinkutak, az ügyeletes gyógyszertárak, a pályaudvarok üzletei, illetve valamennyi olyan élelmiszert kínáló kisbolt és trafik, ahol nem az alkalmazott, hanem maga a vállalkozó áll be a pult mögé.

„Mindenképpen számolni kell a járvány miatt szükséges korlátozásokkal húsvétkor is” – hangsúlyozta Vámos György, aki szerint

optimális lenne, ha előre terveznének a vásárlók, viszont fontos, hogy ne menjenek tömegesen a boltokba, inkább családonként egy-egy felnőtt személy az idősebbeket is segítve igyekezzen megoldani a bolti túrát.

Megjegyezte, hogy a húsvétra való tekintettel se legyen az áruházi forgatag csábító program a gyermekeseknek, a fiataloknak az elkövetkező, iskolai tavaszi szünettel is érintett időszakban, mert el kell fogadnunk, hogy a mindent felülíró korlátokat és lehetőségeket ezúttal is a járványügyi helyzet határozza meg.

Felidézte: járványügyileg már egy húsvéti és egy karácsonyi időszak tapasztalatai állnak mögöttünk, ami alapján látszik, hogy

a magyarok a hagyománytisztelet ellenére fegyelmezetten igazodnak a bolti korlátozásokhoz,

és megfogadva a kormány vonatkozó intelmeit, tudatosabb fogyasztásra váltottunk át.

„Természetesen most is számítunk arra, hogy sonkát, tojást, kalácsot sokan vásárolnak, vagy a sütemények, házi finomságok tipikus elemeiből, vagy friss zöldségekből, csokitojásból, nyúlfigurából több kerül a kosarakba, de például a locsolókölni eladásainál nem várható nagy növekedés” – jegyezte meg Vámos György, megemlítve, hogy a kormány ad majd iránymutatást arról, ezúttal miként lehet élni a tradicionális tavaszköszöntő vagy vallási hátterű húsvéti szokásokkal, például a locsolkodással.

A szakértő beszélt arról is, hogy az év eleji visszafogottabb értékesítési szezon után az iparcikk-eladások is meglódulnának húsvét tájékán, ezért idén nagy a várakozás annak kapcsán, hogy a járvány milyen formában követeli meg a boltok további korlátozását.

„Minden kereskedő odafigyel arra, hogy húsvét előtt se legyen túlzott tömeg a boltokban.

Több üzletben már szabályozzák a belépők számát a megfelelő távolságtartás érdekében, hiszen inkább az üzlet előtt álljunk sorba, mint belül”

– mondta a főtitkár, aki arra is figyelmeztetett, hogy a maszkviselés mellett kötelező lett a másfél méteres védőtávolság betartása is az üzleteken belül.

Borítókép: hentespult a fővárosi Corvin Plaza bevásárlóközpontban található CBA Príma üzletben 2020. szeptember 3-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában