új projektek jönnek

2021.03.13. 12:06

Sikeres volt a Műegyetem és nagyvállalatok közötti négyéves együttműködés

Öt új labor, számos új technológia, termék és prototípus született a közös munkából.

Öt új labor, számos új technológia, termék és prototípus született a Műegyetem és nagyvállalatok közötti négyéves együttműködésben

Öt új labor, két új szolgáltatás, nyolc új technológia, három új termék és öt prototípus született a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) és a nagyvállalati partnerei közötti négy éven át tartó, hamarosan záruló együttműködésből – közölte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szerdán az MTI-vel.

Felidézik, hogy 2017-ben négy nagyvállalati partner, a Siemens, a Nokia, az MVM és a Richter Gedeon kötött négyéves együttműködési megállapodást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, amelyhez később csatlakozott a Rolls-Royce is.

A tájékoztatás szerint a Siemens, a Nokia, az MVM, a Richter Gedeon és a Rolls-Royce vállalatokkal, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) támogatásával csaknem 6 milliárd forintból megvalósult projektben a Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK), a Vegyész- és Biomérnöki (VBK), valamint a Gépészmérnöki Kar (GPK) oktatói és hallgatói kapcsolódtak be.

Kifejtik, hogy az idén záruló projekt fókuszában az energetikai és a gyógyszeripari kutatás-fejlesztés, az integrált, intelligens technológiák fejlesztése állt. Az intézmény és a vállalatok közös, stratégiai együttműködéseinek irányítását önálló egyetemi egységként a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ látja el.

Részletezik, hogy a Siemens-szel és a Rolls-Royce-szal közösen hajtáslabort, az MVM-mel közösen pedig Smart Power energetikai labort és CHP labort (kapcsolt hő és villamosenergia termelő technológiák tesztelésére) alakított ki a BME. A Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karon a Richter segítségével épült fel a Pharmatech labor, míg a Nokia alprojektben egy 5G testbedet hoztak létre, melynek köszönhetően folyamatosan épül ki a teljes campust lefedő 5G teszthálózat.

Az új laborokat a jövőben az ipari szereplők szolgáltatásként vehetik igénybe, amelynek része az infrastruktúra és a hozzáértő mérnöki csapat. A BME oktatóiból és hallgatóiból álló szakmai team az adott piaci igényeknek megfelelő mérést, kutatást a laborban végzi el, majd az igények szerinti dokumentációval, jegyzőkönyvekkel, javaslatokkal adja át a nagyvállalatok számára – írják a közleményben.

Az 5 új laborral együtt már 67 ipari megrendeléseket is kiszolgáló labor áll rendelkezésre mintegy 30 ezer négyzetméternyi területen az egyetemen. Ezek különböző tudományos fókuszterülettel bírnak és méretükben is nagy szórást mutatnak – tájékoztatott a BME.

A közlemény szerint az idén újabb hároméves innovációs projekt indul a Műegyetemen a thyssenkrupp, a Bosch, a Mol és a ZÁÉV részvételével, melynek célja egy ipari biztonságtechnikával foglalkozó kompetencia központ létrehozása. A ZÁÉV partnere az Építőmérnöki Kar, a Mol-é a Vegyész és Gépészmérnöki Kar. A thyssenkrupp egy kormányvezérlő szoftver biztonságkritikus részének fejlesztésével kapcsolódik a Villamosmérnöki és Informatikai Karhoz, a Bosch pedig az elektromobilitás révén a Közlekedés és Járműmérnöki Karral dolgozik együtt. A projektek költségvetése meghaladja a 3,5 milliárd forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában