átverés

2021.04.01. 16:25

Kárpótlási jegyekkel manipulált, tízmilliós büntetést kapott a Nemzeti Banktól

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tízmillió forint bírságot szabott ki egy magánszemélyre kárpótlási jegyek piaci manipulációja miatt – közölte az MNB szerdán.

Kiemelték: a magánszemély 145 alkalommal hajtott végre önkötést eredményező tőzsdei tranzakciókat, valamint nagy volumenben, közel 2 ezer esetben adott be, majd vont vissza rövid időn belül ügyleti megbízásokat. A visszavont megbízásokban szereplő értékpapír mennyisége többszöröse volt az értékpapírra vonatkozó összes kötésben ténylegesen részt vevő mennyiséghez képest – tették hozzá.

Az MNB szerint a magánszemély tevékenysége hamis, félrevezető jelzéseket küldött a befektetőknek az értékpapír keresleti-kínálati viszonyairól.

A jegybank a bírság meghatározásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a magánszemély hosszabb időn keresztül végezte jogsértő tevékenységét, enyhítő körülményként értékelte, hogy a tevékenységével önként felhagyott.

A jegybank tiltott piacbefolyásolás bűntettének gyanújával feljelentést tesz az ügyészségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!