Ország-világ

2021.04.07. 10:09

Szijjártó: a keleti nyitásból a magyar gazdaság nagyon sokat profitált

Tádzsikisztánban például a Richter a legnagyobb európai gyógyszeripari szereplő, és várják egyebek között a magyar vízipari cégeket – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán egy dusanbei üzleti találkozón.

A magyar kormány 11 évvel ezelőtt azért kezdett el nyitni a gazdaság területén a keleti országok felé, hogy kiegyensúlyozza az ország külgazdasági politikáját. „Tudtuk, hogy a keleti országoknak magas a növekedési rátája és erőforrásgazdagok. Mostanra bebizonyosodott, hogy ez a stratégiai lépés óriási siker, és nagyban hozzájárult a magyar gazdaság jó teljesítményéhez” – jelentette ki a miniszter.

„Például kivitelünk volumenét 27 százalékkal tudtuk növelni ezáltal, és az utóbbi öt évben ennek révén megdöntöttük keleti exportrekordunkat.

A legtöbb új beruházást Magyarországra Kína és Dél-Korea hozta az elmúlt hét évben.

Tavaly a koronavírus-járvány ellenére exportunk értéke elérte a 104 milliárd eurót. Ezzel a 34. ország vagyunk a világon az export területén, miközben lakosságszám szempontjából az ország csak a 93. a világon” – fejtette ki.

Magyarország és Tádzsikisztán földrajzilag távoli országok, de ha ilyen esetben teljesül öt feltétel, akkor jól fejleszthetők a gazdasági kapcsolatok. A két ország viszonyában mind az öt feltétel adott – állapította meg Szijjártó Péter.

 • Az első, hogy a politikai kapcsolatok rendben legyenek, aminek része, hogy egyik ország sem avatkozik bele a másik belügyeibe – mondta.
 • A második az emberek közötti közvetlen kapcsolatok kiépítése. Ennek keretében a magyar állam évente 20 tádzsik diáknak biztosít ösztöndíjat valamelyik magyarországi felsőoktatási intézményben. Az érdeklődés eziránt nő, az idén már 71-en jelentkeztek a 20 helyre – mondta.
 • A harmadik feltétel a fizikai jelenlét, a tádzsik és a magyar vállalatok közötti együttműködés elősegítése, ezért Magyarország konzulátust nyit Dusanbéban – közölte.
 • A negyedik előfeltétel a pénzügyi háttér megteremtése. Az Eximbank 30 millió dolláros hitelkeretet nyit itt, amelyből fejleszthetők a tádzsik és a magyar vállalatok közötti kapcsolatok.
 • Ötödik feltételként az úgynevezett zászlóshajó projektet említette, amelynek keretében egy nagy magyar cég beruház Tádzsikisztánban – ezt esetleg követik más kisebb „hajók” –, ez pedig konkrétan a Richter Gedeon.
 • Szijjártó Pétert közép-ázsiai útjára, ennek keretében Tádzsikisztánba, beszámolója szerint elkísérték egy másik magyar gyógyszergyár, valamint élelmiszeripari, elektronikai és vízgazdálkodási cégek képviselői.

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!