Energiahivatal

2021.04.20. 17:00

Több gáz fogyott a februári hideg idő miatt

A hidegebb időjárás miatt a februári hazai földgázfogyasztás a szökőnap hatásától megtisztítva 8,3 százalékkal volt magasabb a tavaly februárinál a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) februári földgázpiaci jelentése szerint.

A hivatal keddi közleményében jelezte: a kereslet annak ellenére nőtt, hogy a gáztüzelésű erőművek felhasználása csökkent februárban.

A MEKH ismertette azt is, hogy az európai spot piacokat a tavaly februárral összevetve közel 50 százalékkal magasabb gázárak jellemezték. Tavaly őszre elmúlt a globális gázpiacot a megelőző két évben jellemző kínálati bőség, különösen a távol-keleti országok magas LNG-kereslete (cseppfolyósított földgáz) emelte a globális gázárakat.

Február elején az LNG-import elmaradása emelte az európai árakat, míg a hónap második felében az ázsiai kereslet enyhülésével újra visszatérő LNG-szállítmányok és az enyhébbre forduló időjárás támogatta az árak csökkenését – mutatott rá az energetikai hivatal.

A tájékoztatás szerint az európai gázellátás szerkezetében jelentős változást hozott, hogy a 2019 végén megkötött orosz-ukrán tranzitszerződés értelmében évi 65 milliárdról 40 milliárd köbméterre csökkent az orosz gáz Ukrajnán keresztüli szállítása. Egyelőre nem látszik jele annak, hogy ezt az orosz fél rövidtávú kapacitásszerződésekkel kiegészítené. Az alacsonyabb importot az intenzívebb kitárolás pótolta.

Az európai ellátás átalakulása közvetlenül érintette a hazai piaci folyamatokat is. Tavaly februárhoz viszonyítva minden importponton csökkent a behozatal, és töredékére estek vissza a tranzitszállítások. A felhalmozott nagy tárolói készleteknek köszönhetően azonban továbbra is bőséges a gázkínálat, így továbbra is olcsóbb volt a másnapi gáz ára a magyar piacon, mint Bécsben, illetve a nyugat-európai tőzsdéken – közölte a MEKH.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában