Energiahivatal

2021.07.27. 11:52

Jelentősen nőtt a hazai földgáz-kereskedelem versenyképessége

Az elmúlt évek hazai földgázpiaci fejlődése elsősorban az infrastruktúra és a szabályozás fejlesztéseinek köszönhető, a magyar kereskedés likviditása és versenyképessége jelentősen nőtt – hangsúlyozta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese a most megjelent európai Éves Piacmonitoring Jelentés kapcsán, a hivatal keddi közleménye szerint.

A MEKH felidézte: az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége (ACER), az Európai Energiaszabályozók Tanácsa (CEER) és az Energiaközösség közreműködésében 10. alkalommal jelent meg az Éves Piacmonitoring Jelentés (Market Monitoring Report 2020) földgáz nagykereskedelemmel foglalkozó fejezete. A kiadvány egyik fő üzenete, hogy a koronavírus-járvány miatti kivételes körülmények ellenére tovább javult tavaly az európai uniós földgázpiac működése, amely a piaci árak egymáshoz közeledésében, az ellátás terén a versenyhelyzet erősödésében és a gázpiaci szervezett kereskedési pontok, úgynevezett hubok likviditásának növekedésében mutatható ki a leginkább.

A jelentés külön esettanulmányban foglalkozik Magyarország példájával, bemutatja az elmúlt évek hazai piaci fejlődését és azokat a szabályozási intézkedéseket, amelyek hozzájárultak a likvidátás és a versenyképesség fejlődéséhez – jelezte a MEKH.

Ságvári Pál a jelentéssel kapcsolatban a közleményben kiemelte: a magyar földgázpiac fejlődését külső szakértők értékelték, akik rámutatnak az elmúlt időszak infrastruktúra-fejlesztéseinek, illetve a földgáz üzemi és kereskedelmi szabályzatok végrehajtásának kedvező piaci hatásaira. Ugyanakkor a hazai földgázkereskedési likviditás további növelése érdekében előrelépést is szükségesnek tartanak, elsősorban a határidős ügyletek piacán.

A földgáz nagykereskedelmi fejezet újdonsága, hogy a belső piaci fejlődés és működés, illetve a szabályzatok piaci hatásainak értékelése mellett dekarbonizációs alfejezettel is kiegészült. A fejezet a korábbi kiadásokhoz hasonlóan idén is ajánlásokat fogalmaz meg a piaci korlátok áthidalása, a versenyképesség és a piaci integráció elősegítése érdekében – tájékoztatott a MEKH.

A kiadvány további két fejezetét – villamosenergia nagykereskedelem, illetve kiskereskedelem és fogyasztóvédelem – az év hátralevő részében teszik közzé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában