Vidékfejlesztés

2021.07.05. 16:07

Újabb 9,3 milliárd forint támogatást kaptak a Magyar falu programra pályázók

Újabb 9,3 milliárd forint támogatást ítéltek oda a Magyar falu programban pályázóknak hétfőn – jelentette be Gyopáros Alpár, modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Hétfőn 3 témában kaptak támogatást a kistelepülésekről pályázók:

egyrészt óvodai és közterületi játszóterek fejlesztésére, másrészt temetők felújítására, harmadrészt falusi civilszervezetek ingatlan-, jármű- és eszközbeszerzésére, illetve rendezvényekre.

Óvodai játszóudvarok és közterületi játszóterek felújítására 349 pályázó kapott összesen 1,5 milliárd forintot. Egy pályázó legfeljebb 5 millió forintot kaphatott. 2019 óta 1600 falusi játszótér újult meg összesen 7 milliárd forintból.

Gyopáros Alpár elmondta:

a falvakban egyre több gyermek születik, a statisztikák szerint már több 3 év alatti van mint a fővárosban, ezért is indokolt a játszóterek, óvodák fejlesztése, a bölcsődei férőhelyek bővítése.

Temetőfelújításra 470 helyen kerülhet sor összesen 3 milliárd forintért a hétfőn megítélt pályázatok alapján. Temetői járdák, közvilágítás, kerítés, ravatalozók újulhatnak meg, 2019 óta összesen mintegy 1650 helyen összesen 10 milliárd forintért.

A kormánybiztos megjegyezte:

baloldaliak gúnyolódtak azon, hogy temetőfelújítás miként javíthatná az életminőséget, pedig a falusi ember büszke arra, hogy temetőjét, templomát rendben tartja.

A harmadik nagy témában 1490 falusi civilszervezet kapott összesen 4,8 milliárd forintot: 6 millió forintig kérhettek ingatlanvásárlásra, 5 millió forintig járműbeszerzésre, és 2-2 millió forintig eszközök vásárlására, illetve programokra, rendezvényekre pénzt.

A kormánybiztos elmondta:

erre az évre összesen 14 pályázatot írtak ki 70 milliárd forintnyi támogatással, ebből eddig 7 zárult le, legközelebb 2 hét múlva lesz eredményhirdetés.

A Magyar falu programot a falusiak írják: ez egy életszerű, valós igényekhez igazodó projekt, melynek célja a falun élők életminőségének javítása – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában